Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många vargar ska det finnas i Sverige?

/
  • Naturvårdsverket presenterade i går en rapport om hur mycket varg det ska finnas i Sverige.

Frågan om hur mycket varg Sverige ska ha har nu tagit ny fart.

I en rapport som Naturvårdsverket presenterade i går finns flera nivåer.

Reaktionerna från politikerna lät inte vänta på sig.

Annons

I rapporten presenteras flera alternativ för att ha en gynnsam bevarandestatus. Ett förslag är att Sverige ska ha ett bestånd på 180 vargar och ett annat alternativ är att det ska finnas 380.

I dagsläget finns det ungefär 260 vargar i landet, men det är enligt förra vinterns beräkning.

– Gissningsvis kommer det att finnas uppåt 300 djur till kommande vinter, säger Håkan Sand, forskare och verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Reaktionerna när rapporten presenterades lät inte vänta på sig.

– Det finns lite under 300 vargar i landet i dag. Jag tycker att det hade varit olyckligt om man försöker få fler, säger Tomas Tobé, M, riksdagsledamot från Gävle.

Anders W Jonsson, C, också riksdagsledamot från Gävle, går på samma linje och tycker att 180 djur räcker.

– Centerpartiet ser positivt på möjligheterna att begränsa den svenska vargstammen till 180 vargar. En nivå på 380 vargar är inte något alternativ.

Båda alternativen utgår från att vargar invandrar till Sverige eftersom den svenska populationen är nära släkt och stammen måste förstärkas genetiskt.

– Om Sverige ska ha 180 djur måste stammen förstärkas genetiskt. Då måste minst fyra vargar invandra och reproducera sig under en femårsperiod, enligt denna rapports förslag, säger Sara Sundin, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Enligt senaste räkningen av varg i Gävleborg finns det ungefär 30 djur i länet. Vad Naturvårdsverkets rapport innebär för Gävleborgs population är oklart, menar Sara Sundin.

– Det beror på hur spridningen kommer att se ut över hela landet.

Mer läsning

Annons