Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur radioaktiv är Börje?

/
  • En detektor mäter strålningen från Börje Westrings kropp. Eftersom han äter älgkött flera gånger i månaden har han högre cesiumhalt än genomsnittet, men bara en tredjedel så hög nu som på nittiotalet.
  • Eftersom cesium har en halveringstid på 30 år förväntar vi oss lite lägre siffror i år, säger Mikael Granström
  • Jalil Bahar Gogani får fram resultatet direkt: 1 200 becquerel. Samma som förra gången, konstaterar Börje Westring förvånad.

Tusen sekunder i en blyvagga.

Sedan vet Börje Westring från Södra Åbyggeby hur mycket radioaktivitet han har i kroppen.

– Värdet bör ha sjunkit, säger han.

Annons

Det är fjärde gången som FOI gör helkroppsmätningar av jägarfamiljer i Gävle. Förra gången var för tio år sedan. Då hade Börje Westring drygt 1200 becquerel cesium i kroppen, som ett minne av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Den här gången har 33 personer kallats till mätningen.

– Från början mätte man tre jaktlag, Södra Åbyggeby, Forsby och Trödje. De har kallats igen, men en del personer har naturligtvis fallit ifrån så vi har fyllt på med andra. Dessutom har ett par personer tillkommit på eget initiativ, säger Mikael Granström, forskningsingenjör från FOI i Umeå, som sköter mätningen tillsammans med forskaren Jalil Bahar Gogani.

Resultatet av mätningarna rapporteras till Strålsäkerhetsmyndigheten, som använder dem i sin miljöövervakning.

– Dels är det ett sätt att hålla koll på vilka värden som finns i befolkningen, dels har man på det här sättet en kontrollgrupp om det skulle ske en kärnkraftsolycka i framtiden, säger Mikael Granström.

Efter drygt en kvart i blyvaggan, där en detektor mätt strålningen från kroppen, är det dags för Börje Westring att stiga upp. Jalil Bahar Gogani läser av ett preliminärt resultat på datorn: 1 200 becquerel – nästan exakt lika högt som för tio år sedan.

– Jag äter älgkött några gånger i månaden precis som då. Men jag äter mer lingonsylt och svamp numera. Det är nog därför värdena inte sjunkit, säger Börje Westring.

– Värdet är helt ofarligt. Det motsvarar 0,1 millisievert och rekommendationen är att allmänheten inte ska få i sig mer än 1 millisievert per år via livsmedel, säger Mikael Granström.

Mer läsning

Annons