Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur sant är det som står på nätet?

/
  • Jonatan Solimany, Sarah Jobson och Pontus Silverloo tycker alla att det kan bli tröttsamt att jaga uppmärksamhet i sociala medier.– Jag vet de som till och med fixar till sin mat extra fint för att kunna ta en bild och lägga upp på Instagram. Jag skulle ju inte fota min tråkiga tekaka med ost som jag åt till frukost i morse till exempel, säger Sarah Jobson.
  • – De flesta ljuger när de uppdaterar sin status. Jag vet att vissa av mina facebookvänner inte alls har ett sådant intressant liv som de utger sig för att ha, säger Melody Moses (längst till vänster)Här med vännerna Gita Melnace och Maryam Yazdanabad.

"Har precis avslutat en fantastisk middag med min underbara flickvän, solen skiner och snart öppnar vi ytterligare en flaska rosé. Ahhh livet!"

Känner ni igen det? De där irriterande statusuppdateringarna som allt för ofta dyker upp i ditt nyhetsflöde. Kan människor verkligen vara så där lyckliga jämt?

Annons

En undersökning från Telia Trends visar att de flesta tror att andra överdriver när de berättar om sina liv i sociala medier via statusuppdateringar och bilder. De tillfrågade tycker samtidigt att de själva är ärliga och speglar sitt rätta jag.

Sociala medier är ett vanligt vardagsinslag för många människor. I väntan på bussen, på lunchrasten eller innan läggdags, det finns alltid tid att snabbt surfa in på nätet eller langa fram mobilen, rulla igenom sitt flöde och hänga med i det senaste bland sina vänner och bekanta.

Telia Trends har gjort en undersökning som visar att de flesta tycker att de visar upp en sanningsenlig bild av sig själva och sina liv på sociala medier. Bara en av tio medger att de putsar till verkligheten en aning när det ska uppdateras. Paradoxalt nog tror tre av fyra tillfrågade däremot att deras vänner överdriver eller rentav ljuger på internet för att visa upp ett mer fläckfritt liv.

Sarah Jobson är 18 år och kommer från Gävle. Hon berättar att hon till slut blev så trött på andras statusuppdateringar på facebook att hon nästan aldrig loggar in där längre.

– Facebook känns utdött tycker jag. Allt ska vara så himla perfekt "åh här ligger jag i min stora säng med min underbara pojkvän och äter jordgubbar" typ.

Men hon erkänner också att hon själv brukade söka uppmärksamhet på sidan.

– En gång tog jag bort en egen statusuppdatering efter en timme eftersom ingen hade gillat den, det blev pinsamt att ha den kvar, säger hon.

Uppmärksamheten i form av antal "gilla"-tryck eller retweets* verkar vara det som de flesta jagar på sociala medier. Jonatan Solimany, 21 år från Sandviken säger att han själv har vridit lite på sanningen för att rätt person ska se vad han skrivit och förhoppningsvis trycka på "gilla".

– En person som skriver eller lägger upp bilder som många gillar anses nog mer populär, säger han.

Gita Melnace, 21 år från Lettland, som studerar svenska i Gävle uppskattar sociala medier när det kommer till att hålla kontakten med kompisar och familj hemifrån.

– Men jag har noll förståelse för de som visar bilder på vad de äter, vilka skor de har köpt, vad de ska hitta på sedan, alltså vem bryr sig?

Å andra sidan vill hon heller inte se att folk är för ärliga i sina statusuppdateringar när de är ledsna eller mår dåligt.

– Sociala medier är inte detsamma som en dagbok, jag tycker att man ska behålla det mest privata för sig själv, säger hon.

* Vanligt inom sociala medier är en klickbar gilla-knapp. Finns under bilder och uppdateringar.

En retweet är en återpost av en uppdatering på twitter.

Mer läsning

Annons