Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska Gävle locka unga?

/
  • I går kväll samlades både folkvalda och ungdomar för att debattera de viktiga ungdomsfrågorna i Gävle.
  • Amanda Holm från Gävle ungdomsråd vill se ett tätare samarbete mellan Gävleborgskommunerna i ungdomsfrågorna.
  • Lennart Sjögren, KD, berättade att över 7 000 ungdomar under 23 år står i Gavlegårdarnas bostadskö.– Marknaden har misslyckats med att ge oss bostäder.
  • 22-årige Marcus Andersson sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. För kvällen företrädde han ungdomsförbundet SDU.
  • Oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M, och 19-årige Niklas Holmgård som är ett moderat nytillskott i Gävle.

I går träffades ungdomar och folkvalda för att diskutera hur det är att vara ung i Gävle. Kollektivtrafiken, skolmaten, fritiden, arbetslösheten och bostadsbristen var frågor som debatterades.

Annons

Det var kommunfullmäktige som hade bjudit in bland annat ungdomspolitiker till Stadshuset för att diskutera ungdomsfrågorna. Gävle ungdomsråd är partipolitiskt obundet och har som syfte att föra fram ungdomars synpunkter och tankar till Gävles politiker.

Micaela Nordin från ungdomsrådet inledde debatten med att bland annat peka på kollektivtrafikens betydelse för en bra skolgång.

– Problemet med kollektivtrafiken är att bussarna inte går tillräcklig ofta till skolorna och i vissa fall går inte rutterna ända fram. Bussarna går inte heller tillräckligt sent på kvällarna, poängterade hon.

Niklas Holmgård från Moderaternas ungdomsförbund MUF har flyttat från Karlstad till Gävle för att studera på högskolan. Han tycker det är viktigt att uppmuntra ungdomar att åka buss eftersom kollektivtrafiken av miljöskäl kommer att bli allt mer betydelsefull.

– Jag kommer från Karlstad som är en av landets bästa kommuner på kollektivtrafik. Jag ser fler saker vi kan göra här i Gävle. Vi skulle behöva ha fler bussar som kör till högstadie- och gymnasieskolorna. Vi skulle kunna låta ungdomar få fyra gratisresor om dagen och så skulle vi behöva livetavlor vid alla busskurer så att man kan se om och hur mycket bussen är försenad, sa Niklas Holmgård.

Även Julia Linander från Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster gav sig in i diskussionen om kollektivtrafiken. Hon sa att det inte bara är bilägare som har rätt att kunna förflytta sig och att kollektivtrafiken ska vara fri och tillgänglig.

– Jag har själv pendlat från Sandviken till Gävle i två år och vet hur viktig kollektivtrafiken är för ungdomar, sa Julia Linander.

Ett partipolitiskt obundet inlägg kom från Gävle ungdomsråds Amanda Holm. Hon berättade att hon upptäckte Gävleborg genom kollektivtrafiken när hon valde att läsa sin gymnasieutbildning i Ljusdal.

– Jag tycker att vi ska lära av varandra i regionen. Gävle borde inspireras av Söderhamn som i år blev utsedd till landets näst bästa ungdomskommun, sa Amanda Holm.

Mer handfallna tycktes samtliga vara inför de riktigt allvarliga frågorna, arbetslösheten och bostadsbristen. Kommunfullmäktigeledamot Lennart Sjögren, KD, förklarade att över 7 000 ungdomar under 23 år står i Gavlegårdarnas bostadskö.

– Jag är en av dem som står i den bostadskön. I dag när jag gick in och tittade fanns det 23 lediga lägenheter, hälften av dem var treor eller större, sa den 29-åriga lärarstudenten Eva Älander, S, som är vice ordförande i socialnämnden.

Inte heller arbetsmarknaden ser ljus ut. Lars-Göran Ståhl, S, är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och jobbar på Arbetsförmedlingen. Han berättade att det är 1 800 ungdomar under 24 år som är arbetslösa i Gävle.

– Det är en katastrof, konstaterade han.

Mer läsning

Annons