Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållsavgifterna lägst i Gävle

/

Hushållsavgifterna varierar mycket mellan kommunerna i länet.
I Ockelbo är de högst, 25 procent högre än i Gävle.

Annons

I Nils Holgerssonrapporten kartläggs varje år avgifterna för flerbostadshus i Sverige. Rapporten visar att kostnaden för el, värme, avfall och vatten har blivit fem procent högre i Gävleborgs län.

Avgifterna är lägst i Gävle som också har lägst kostnadsökning på drygt två procent.

Ockelbo har högst avgifter och har under det senaste året ökat kostnaden med en tiondedel.

Hushållsavgifterna för en vanlig trea i Gävle är knappt 1 500 kronor i månaden, medan avgiften för motsvarande lägenhet i Ockelbo är omkring 1 900 kronor.

Den största skillnaden ligger i att Ockelbo har höjt avgifterna för vatten och avlopp.

– Gävle har som tätbefolkad centralort helt andra förutsättningar än en liten kommun som Ockelbo, säger Thomas Folkesson som är konsult på företaget EKAN Gruppen som sammanställt rapporten.

– Det handlar också om var man befinner sig i underhållscykeln. I Gävle har man skjutit på det där när det gäller fjärrvärmen och nästa år höjer man priset med åtta procent för att det behövs till underhållet, säger Mårten Gulin som är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Det är framförallt elen som blir dyrare. Elnätsavgifterna har stigit med drygt tre procent och elhandelspriset med knappt åtta procent under senaste året.

Rapportens analys är att de avgiftsbelagda tjänsterna är dåligt konkurrensutsatta.

Lagen påbjuder kommunal eller statlig kontroll.

– Alla de här verksamheterna är monopolliknade och det gör det svårt för konsumenterna att påverka priset, säger Thomas Folkesson.

Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle ser däremot fördelar med kommunalt ägande.

– Det som är tydligt är att elpriserna har gått upp kraftigt i de kommuner som har valt att sälja sina energibolag till privata aktörer, säger han.

Mer läsning

Annons