Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till de ideella

/
  • Det ideella arbetet hyllades i går.
  • – Det är klart en fara och kanske en konsekvens av att politiken professionaliserats, sa Lars Svedberg om det minskande politiska engagemanget.

Varannan svensk engagerar sig ideellt. I går hyllades deras arbete under en volontärmässa på stadsbiblioteket.
Men professor Lars Svedberg, som före­läste om det civila samhället, oroade sig för att det partipolitiska engagemanget nått bottennivåer.

Annons

Just nu pågår Europaåret för frivilligarbete – ett initiativ av EU-kommissionen. Det frivilliga arbetet firas och uppmärksammas.

Europa Direkt Gävleborg och Volontärer i Gävle drog sitt strå till stacken genom att anordna en volontärmässa på stadsbiblioteket i går. På plats fanns en rad ideella organisationer, bland annat Kvinnojouren Blåklockan, Erikshjälpen och Asylkommittén i Gävleborg.

Det är på ideella krafter som dessa som det svenska samhället bygger, menade professor Lars Svedberg som forskar om det civila samhället vid Ersta Sköndal högskola.

Han höll en timmeslång föreläsning på biblioteket och berättade bland annat att så många som varannan svensk är ideellt engagerad. 43 procent av alla kvinnor och 54 procent av alla män i åldern 16-84 år lägger ner i genomsnitt vardera fyra timmar i veckan på frivilligt arbete. Det motsvarar 400 000 heltidsarbetare.

Framförallt är det inom idrotten som svenskarna engagerar sig. Socialt arbete hamnar på andra plats. Männen föredrar idrottssektorn medan kvinnorna tar sig an socialt utsatta.

– Faktum är att Sverige, Norge, Holland och USA är de länder där folk är mest ideellt engagerade i världen. Det finns en stark koppling till väl fungerande demokratier, sa han.

Det ideella arbetet kan alltså spegla ett välmående samhälle, men även peka på brister som stat och kommun inte lyckats åtgärda.

Lars Svedberg är oroad över att det partipolitiska engagemanget sjunkit till bottennivåer. Endast två procent av befolkningen jobbade ideellt för partier 2010.

– Det är klart en fara och kanske en konsekvens av att politiken professionaliserats och inte längre har behov av ”amatörmedborgare”.

Samtidigt menar han att det kan vara ett tecken på ökat välstånd och att männsikor fått det bättre.

– Om människor får det sämre igen ökar säkert det ideella partipolitiska engagemanget.

Mer läsning

Annons