Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster har tröttnat

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Höj standarden. Jag trivs jättebra, men det finns ingen fläkt och badkaret är slitet, säger Yvonne Henriksson.    Alla hyresgästerna har skrivit på namnlistor för att få högre standard. Hunden heter Hector.

GÄVLEHöjer ni hyran vill vi ha reparerat först.Det kräver hyresgästerna i Realias lägenheter i de så kallade Hyvlerigårdarna på Holmsundsvägen i Bomhus.

Annons
- Standarden i de här lägenheterna är inte alls som de brukar vara i hyreslägenheter. Det finns ingen köksfläkt, ingen frys och målningen på lister och dörrar verkar vara från 30-talet, säger Yvonne Henriksson.
- Vi vill att man höjer standarden, då kanske man kan acceptera att hyran höjs något. Inte annars, säger hon.
Det är uppgiften att det snart blir hyresförhandlingar som gjorde att Yvonne Henriksson tyckte att det var dags att påtala behovet av upprustning. Tillsammans med en annan hyresgäst har hon knackat dörr i lägenheterna i bostadsområdet den senaste veckan med en protestlista. Och alla har skrivit på.

"Bra initiativ"
På måndagen postades listorna med ett 40-tal namn.
- Alla som vi pratat med har varit väldigt intresserade och tyckt att det har varit ett bra initiativ. För det verkar som om man man får ingenting gjort åt lägenheterna om man inte gör det själv, säger hon.
- Jag trivs jättebra här själv, men jag skulle gärna vilja ha en köksfläkt till exempel, så det inte blev matos i hela lägenheten när man lagar mat
Göran Andersson på fastighetsbolaget Realia är förvånad över att hyresgästerna på Holmsundsvägen har klagomål på standarden.
- Det är ett av våra mest populära områden, det är faktiskt kö dit, och det skulle det väl inte vara om folk tyckte att lägenheterna är dåliga, säger han.
Men att det inte finns fläkt och frys i lägenheterna, det stämmer:
- Vi har medvetet låtit bli att Rot-rusta de här lägenheterna, för genom att de har lite lägre standard så kan vi också ha en lägre hyresnivå. Skulle man byta ut köket skulle man få helt andra hyror, och det är ju den här lite äldre charmen som folk uppskattar, säger han.
Att det vanliga underhållet är eftersatt dementerar han dock:
- Är det någon hyresgäst som tycker att något ska målas om får de väl kontakta oss så får vi titta på det. Vi brukar åtgärda det som behövs, säger han.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons