Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster kräver rust

GÄVLESlopa avkastningskravet och satsa på det eftersatta underhållsbehovet i Gavlegårdarnas bostäder istället!

Annons
Den uppmaningen skickar nu hyresgästföreningen till kommunledningen i Gävle.
- Man ser tydligt hur en aktieutdelning motsvaras av en hyreshöjning för de boende. Det här är ett rött skynke för oss, menar Kjell Blomqvist från hyresgästföreningen.
Han har under flera dagar försökt få träffa kommunalråden för att förklara följderna av införandet av avkastningskrav på bostadsbolaget. Men ännu har man inte fått något mötesdatum.
- Jag vet att han vill ha en träff. Men det har inte funnits tid för det ännu. Dessutom är det här inte bestämt politiskt ännu, påpekar kommunalrådet Mats Ågren, s.

Vinstkrav
Som GD tidigare berättat finns det förslag på att de kommunala bolagen ska ha krav på sig att gå med vinst och ge en viss avkastning tillbaka till ägarna kommunen. Något som ska beräknas på bolagens aktievärde.
Enligt hyresgästföreningen skulle det innebära att Gavlegårdarna tappar 23,4 miljoner kronor årligen. Det motsvarar 80 procent av det reellt insatta kapitalet och tvingar bolaget att låna pengar till verksamheten. Lån som hyresgästerna sedan får betala avgifterna på, menar Kjell Blomqvist.

Badrum behöver rustas
Samtidigt som resurserna minskar på grund av avkastningskravet så ökar underhållsbehovet snabbt. Som exempel så behöver 3 000 badrum rustas upp den närmaste tiden. Och det blir bara mer och mer som behöver resurser.
- Vi tror inte att kommunledningen har situationen klart för sig. Bollen rullar snabbt framför oss och det brinner i alla ändar, säger han retoriskt.
Mats Ågren hävdar dock att det långt ifrån är säkert att det blir sådana här avkastningskrav på de kommunala bolagen. Den politiska processen pågår fortfarande för fullt och förslaget ska upp för behandling i Gävle Stadshus AB och kommunstyrelsen innan det slutligen avgörs i kommunfullmäktige.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons