Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag ekar det tomt i Folkets hus lokaler

/

Efter nära 100 år går Gävles Folkets hus-förening i graven. GD tog en rundtur i huset tillsammans med Sigvard Eriksson, som var med under glansdagarna, och Lena Lundgren som fått uppdraget att avveckla föreningen.

Mycket har hänt på några decennier.

Annons

Socialdemokraternas första statsminister Hjalmar Branting stirrar barskt från väggen i Brantingrummet, en av möteslokalerna som Folkets hus-föreningen förfogade över fram till i går. Tavlan hänger där som en påminnelse om varför Folkets hus började växa fram i Sverige i slutet av 1800-talet. Syftet var att fylla behovet av samlingslokaler för fackliga och socialistiska möten, studieverksamhet och kulturevenemang.

– Då var det inte tillåtet att ha fackliga möten på arbetsplatserna, som i dag. Det fanns ett helt annat behov av Folkets hus. I dag kan fackförbunden hyra in sig var de vill, säger Lena Lundgren, S.

Hon är nyvald styrelseordförande i Folkets hus-föreningen med uppgiften att avveckla den. Ekonomin går inte längre ihop. Skuldberget är uppe i över en miljon kronor, i främst obetalda hyror för Folkets hus. I försök att öka intäkterna har föreningen sålt av allt och äger i dag inte ens själva huset.

Föreningen har hyrt ett par våningsplan med mötesrum, teatersalong och andra samlingsutrymmen. Lokalerna har föreningen i sin tur hyrt ut till andra organisationer och företag. Fastighetsbolagets VD Fredrik Funcke har börjat rusta huset, och föreningen inledde i våras ett förändringsarbete för att locka fler hyresgäster. Det gick ganska bra.

– Om vi fick börja från noll, utan skulder och med ett startkapital, skulle vi klara det. Men med skuldberget går det inte, säger Lena Lundgren.

Hon och Sigvard Eriksson, 77, guidar runt i huset. Han var Folkets hus-föreståndare 1963-1980 och vet var varenda lysknapp sitter. Han letar sig in bakom scenen och drar i lingångarna så att ridåerna går upp. På hans tid var det nyårsrevyer, trettondagsjazz, amatörteater, boxningsmatcher och Bio Kontrast i huset.

– Då hade vi även Folkparken i Sätra. Det gick ganska så bra. I och för sig fick vi en del driftbidrag från kommunen, men vi hade många hyresgäster och mycket verksamhet i stora salongen, säger han.

Han känner sorg över att föreningen går i graven och undrar vad som ska hända nu.

– Det svider i mig, säger han.

Men vad var det då som gick snett?

Det är svårt att få några konkreta svar på den frågan. Lena Lundgren spekulerar i att förnyelsearbetet kom igång för sent.

– Rent krasst kan man säga att syftet med Folkets hus är uppnått. I dag är det fullt legitimt att ha fackliga möten var man vill. Då gäller det att hitta förnyelseformer. I Bomhus har Folkets hus börjat samarbeta med kyrkan och öppnat en fritidsgård. När det rinner ur pengar måste man säga upp personal och göra allt i rätt ordning, säger hon.

Efter att ha sålt Folkparken hamnade Folkets hus dotterbolag Estraden i en långvarig tvist med kommunen om Gasklockorna. Kommunen ansåg sig ha gått miste om hyresintäkter genom att bolaget flera gånger upplåtit området gratis. Parterna nådde till slut en förlikning och kommunen släppte kravet på ersättning, men Estraden har ändå hyresskulder till kommunen. Föreningen begär sitt bolag i konkurs.

Även Folkets hus-föreningens övertagande av Gävle Cityfest 2007 blev en förlustaffär.

I dag verkar det inte ens säkert att själva huset kommer att fortsätta heta Folkets hus.

Mer läsning

Annons