Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag godkänns arenaplanerna

/
  • Här, på parkeringen intill Läkerol Arena, är det tänkt att den nya fotbollsarenan ska byggas. Eva von  Schéele-Frid, klubbdirektör för Gefle IF, hoppas att kommunstyrelsen säger ja i dag.
  • Den nya arenan ska ha plats för cirka 6 500 åskådare. Så här är det tänkt att den ska se ut. Enligt tidigare uppgifter beräknas arenan kosta 120 miljoner kronor, varav kommunen är beredd att stå för 98. Därtill kommer driftskostnaderna.

Politikerna ser nu ut att vara eniga om att en ny fotbollsarena ska ligga på Sätraåsen. Kommunstyrelsen väntas i dag anta en så kallad avsiktsförklaring.

Så fort beslutet är taget drar planeringen igång på allvar.

Annons

Med avsiktsförklaringen lovar kommunen att inleda ett fördjupat samarbete med Gefle IF för att få till stånd en fotbollsarena på Sätraåsen under 2015. Men det är fortfarande många frågor kvar att lösa, exempelvis finansieringen.

Avsiktsförklaringen handlar främst om att visa Svenska Fotbollförbundet att det finns en politisk vilja. På så vis hoppas kommunen och Gefle IF att fotbollsklubben ska få dispens att spela på Strömvallen ett tag till, trots att nya arenakrav börjar gälla nästa år.

Men avsiktsförklaringen ska även ge kommunens tjänstemän direktiv om åt vilket håll de ska jobba. Om en majoritet av politikerna i kommunstyrelsen säger ja i dag så läggs Strömvallen åt sidan. I stället kommer tjänstemännen att fokusera fullt ut på Sätraåsen.

– Då kommer vi att börja ta fram ett detaljplaneprogram för hela området, säger Elisabet Jonsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Där ingår även den sedan tidigare utlovade friidrotts- och multisporthallen som blivit försenad till följd av oklarheterna kring fotbollsarenan.

– Multisporthallen kommer att ha högsta prioritet, säger Elisabet Jonsson som hoppas att detaljplaneringen kan vara klar framåt slutet av året.

Först när detaljplanen godkänts kan bygget dra igång.

Den föreslagna avsiktsförklaringen kring fotbollsarenan presenterades av kommunalrådet Carina Blank, S, för några veckor sedan. Och de tre rödgröna samarbetspartierna ser ut att få alliansoppositionens stöd.

– Men fortfarande kvarstår den ekonomiska frågan, och det är ingen liten fråga utan det är helt avgörande, säger oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

Han ser ingen risk med att lova Svenska Fotbollförbundet att jobba vidare för en lösning som i slutänden kanske visar sig bli för dyr för kommunen.

– Det är inte så att vi binder upp oss att bygga en arena till vilket pris som helst. Det framgår tydligt av avsiktsförklaringen, säger han.

Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela är inne på samma linje.

– Vi ser inte att det är någon större fara att skriva på en avsiktsförklaring. Vad vi är tveksamma till är den stora investeringen och de driftskostnader det medför, säger hon, men menar att det blir en senare fråga att lösa.

Mer läsning

Annons