Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dagsläget finns ingen lösning

Ledningen för Gävle hamn, kommunen och regionen satt i går i krismöte med Trafikverket – utan att hitta en lösning i frågan om hamnmuddringen.

Nu riskerar projektet att försenas med flera år.

Annons

Som GD berättade förra veckan har det dykt upp nya byråkratiska hinder som stoppar Gävle kommuns förskottering av hamnmuddringen. Den regleringsändring som riksdag och regering beslutade om var inte tillräcklig, utan det tycks krävas en lagändring, vilket kan ta betydligt längre tid.

Tanken var att muddringen skulle komma igång i år och vara klar 2014. Men nu kan det i värsta fall dröja till 2016, enligt Trafikverkets regionchef Ingemar Frej. Det är först då det finns pengar avsatta i Trafikverkets nationella plan.

– Vi har inte förstått och insett att de här hindren har funnits, utan trott att det skulle gå att lösa. Men tyvärr har det visat sig att det inte finns lagstöd för kommunen att förskottera den här typen av satsningar, säger han.

Det var meningen att Gävle kommun skulle ligga ute med 185 miljoner kronor för statens räkning fram till 2016. Men det har alltså visat sig vara olagligt.

Under ett krismöte i går diskuterade Ingemar Frej den uppkomna situationen med kommundirektören Göran Arnell, hamnchefen Fredrik Svanbom och Region Gävleborgs utvecklingsstrateg Göran Unger.

– Vi försökte hitta olika lösningar. I grunden har vi ju samma uppfattning, att det är angeläget att muddringen kommer igång. Men i dagsläget ser jag ingen lösning, säger Ingemar Frej.

Det är en bild som kommunen inte delar.

– Trafikverket säger att de inte har finansieringen klar och att de inte heller kan ta emot förskottering. Men vi har inte sett några problem i det här. Syftet med riksdagens och regeringens beslut förra veckan var ju att möjliggöra satsningen, säger Göran Arnell.

På fredag ska han träffa styrgruppen för muddringsprojektet. Eventuellt måste upphandlingen av muddringen då avbrytas.

– Vi har förstås fortfarande förhoppningen att komma igång i höst. Men om vi ska hitta pengar och göra om upphandlingen så kan vi inte komma igång förrän nästa år. Kanske dröjer det ännu längre, säger Göran Arnell.Maria Carlsson

Mer läsning

Annons