Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I princip ingen kvalar in”

/

Det finns inget utrymme i lagen för att låta svårt sjuka och dementa Yevdokiya Borodavka stanna i Sverige. Det säger Fredrik Beijer, biträdande rättschef vid Migrationsverket.

Annons

I går berättade Gefle Dagblad om Yevdokiya, 76 år, som ensam ska avvisas till Ukraina, enligt en dom från Migrationsdomstolen.

Sedan drygt ett och ett halvt år vårdas hon av sin dotter Olga i Gävle. I Ukraina har hon inte längre någon anhörig kvar som kan ta hand om henne. Där finns ingen allmän vård och omsorg av gamla människor, de flesta fall vårdas av barn eller närstående.

– De som inte har någon familj får ligga hemma ensamma. Kanske finns någon granne. Annars finns ingen som hjälper dem med sånt som att klä på sig, sköta hygienen eller äta. Men min mamma har inte ens en säng eller någonstans att ta vägen, säger Olga.

Men de omständigheterna är inget som Migrationsverket eller migrationsdomstolarna kan ta hänsyn till, säger Fredrik Beijer.

– Det är en lagstiftningsfråga, en politisk fråga. Tidigare fanns utrymme för äldre föräldrar att få stanna. Men med lagändringen 2005 försvann det utrymmet. Anknytningsbiten i dag omfattar endast kärnfamiljen, alltså mamma, pappa och barn. Har man närstående som bor långt bort som man vill ta hand om då kanske man måste välja mellan att stanna här eller själv åka tillbaka. Det är förstås svåra beslut, säger han.

Inte heller kan det nya lagutrymmet synnerligen ömmande omständigheter åberopas i ett fall som Yevdokiyas, säger han.

– Då ska man kunna visa att det hänger på liv och död.

Fredrik Beijer ser inget tolkningsutrymme i lagen för ett fall som Yevdokiyas.

– Nej, det vågar jag nog påstå.

Men det håller inte Yevdokiyas advokat Tryggve Emstedt med om.

– Synnerligen ömmande skäl har blivit en mycket dålig regel som inte ger mycket spelutrymme alls. Man vantolkar regeln, gör en övertolkning av den så att i princip ingen kvalar in. Det är tragiskt att Sverige gång efter annan struntar i sitt ansvar. I botten handlar det om människors rätt till liv, säger Tryggve Emstedt.

Gefle Dagblad har även sökt migrationsminister Tobias Billström, som via sin pressekreterare meddelar att han varken vill kommentera Yevdokiyas ärende eller hur lagstiftningen ser ut och tolkas.

Mer läsning

Annons