Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida-projektet hotat - igen

GÄVLEKvinnorna som deltar i projektet har skickats hem på ett ofrivilligt höstlov, personalen är uppsagd till den 23 november.

Annons
Ida-projektet, som räddades i somras av socialnämnden i Gävle, är akut nedläggningshotat igen.
- Vi har inga pengar alls nu, säger Lena Nordesjö, ordförande i kvinnokooperativet Saga, som är huvudman för Ida-projektet.
- Jag hoppas vi kan få fram ett besked den här veckan, om vi kan starta verksamheten igen, eller om vi måste lägga ner helt, säger hon.
Ida-projektet vänder sig till långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna kvinnor, och syftar till att de ska kunna gå vidare till jobb eller studier. Sju kvinnor är inskrivna just nu.

Fick nej på ansökan
Verksamheten har betalats av kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Men förra veckan sa arbetsförmedlingen nej till en ansökan från Ida-projektet.
Därmed frös också de pengar som socialnämnden i Gävle och Finsam-projektet utlovat inne, eftersom de pengarna bara skulle betalas ut på villkoret att arbetsförmedlingen också bidrog.
Lena Nordesjö planerar nu att vända sig direkt till länsarbetsnämndens styrelse.

Politisk fråga?
- Det här är en politisk fråga. Sverige har som mål att få folk i arbete, men ändå kan inte olika myndigheter samarbeta. Det verkar faktiskt som om kommunen och Finsam villkorar sina pengar för att de inte litar på arbetsförmedlingen, säger Lena Nordesjö.
- Vi vet att projektet behövs och ger goda resultat. Mer än hälften går vidare till jobb eller studier, och det är väldigt bra siffror för den grupp det här handlar om, säger hon.
Om Ida-projektet skulle få ut de infrysta pengarna från kommunen skulle verksamheten kunna drivas vidare på låg nivå året ut.

Vill ha arbetsro
- Men det är ingen bra lösning. Vi skulle kunna ha kvar den dagliga verksamheten, men inte kunna anlita den specialistkompetens vi behöver. Vi behöver en långsiktig lösning, åtminstone ett avtal på ett år, så att vi får arbetsro, säger Lena Nordesjö.
Två partier, kd och fp, tog upp frågan om Ida-projektets framtid när kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen.

Inget besked
Något besked om hur det blir, gavs dock inte.
- Det är inte kommunen som stoppat stödet till Ida-projektet. Det är andra intressenter som gjort det, sa socialnämndens ordförande Ingemar Waern, s.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons