Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel positiva röster om nya Öster

/
  • Öster har bytt skepnad. Stadsdelsförnyelsen inleddes i mars 2001, i går släpptes rapporten där projektet utvärderats. Den nära dialogen med boende i området under upprustningen tros vara nyckeln till det lyckade slutresultatet.
  • Öster 2000: En lägenhetsinnehavare hade kastat ut innerdörrar, pinnstolar, vädringsställ och soppåsar.
  • Konstnären RolfCarlWerner har bidragit till att piffa upp Öster.

Bättre belysning, öppnare entréer och ombyggda källare har gjort Öster tryggare. Enligt en ny rapport har Gavlegårdarnas satsning i området varit lyckad.

Annons

I går släpptes rapporten ”En stadsdel byter skepnad, som utvärderar Gavlegårdarnas arbete i stadsdelen Öster. För mer än tio år sedan, i mars 2001, påbörjade de sin upprustning av området.

I nära dialog med de som bor där skulle idéer tas fram på hur Öster kunde bli mer attraktivt och kännas tryggare.

Eva Öresjö, gästprofessor i urbana studier vid Malmö högskola, en av dem som har utvärderat satsningen, menar att det är en av nycklarna till att projektet har blivit lyckat ur ett socialt perspektiv.

– Ofta har bostadsbolaget redan klara förändringar de vill göra i ett område, som de presenterar för de berörda. Här valde man att fråga först, säger hon.

Eva Öresjö menar också att det långa tidsspannet har gjort att de som bor i området har fått högt förtroende för Gavlegårdarna och känt sig delaktiga i processen. Tio år är en betydligt längre tid än vad liknande förnyelseprojekt brukar ha.

Enligt rapporten har satsningen även gått runt ur ett ekonomiskt perspektiv. Flera har stannat kvar och inflyttningsgraden har ökat.

Men Lars Petersson, ekonomie doktor på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som också utvärderat projektet, menar att inflyttningen till Gävle överlag har varit högre de senaste åren, något som också kan ha påverkat siffrorna positivt.

Hans Helmersson, projektledare sedan starten 2001, är nöjd med upprustningen. Men att göra liknande satsningar i Gavlegårdarnas övriga bostadsområden är han osäker på i nuläget.

– Alla områden får ses över på olika sätt. Våra satsningar måste vara lönsamma, det är sådana frågor vi brottas med dagligen, säger han.

Mer läsning

Annons