Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottscentrum går före naturreservat

/
  • Den nya friidrottshallen ska även inrymma en sporthall för innebandy och andra evenemang.Det troliga är att hallen byggs öster om den nuvarande parkeringen och Läkerol Arena.Om även en ny fotbollsarena byggs på Sätraåsen så talar mycket för att det blir norr om Gunder Hägg-stadion.
  • Grafik: Lars Bergsten

Så här kan Sätra-åsens nya elitidrottscentrum bli. Men planerna krockar med arbetet att förvandla Sätraskogen till naturreservat.

– Skogen är otroligt värdefull för människorna i Stigslund och Sätra, säger kommunekologen Maria Lind.

Annons

Den nya inomhushallen för fri-idrott och andra sporter ska stå klar på Sätraåsen 2014. Det är Socialdemokraternas löfte till Gävleborna.

– 2014 är vår ambition. Det känns viktigt när vi har gett det som vallöfte, säger Lars- Göran Ståhl, S, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Som GD berättat vill nu även Gefle IF bygga en helt ny fotbollsarena på Sätraåsen, och därmed överge Strömvallen i elitsammanhang. Planerna presenterades på en presskonferens i juli. Även den arenan måste stå klar 2014, då nya krav börjar gälla för fotbollsarenor i allsvenskan.

I september är det sagt att kommunen ska ge besked om hur det blir. Då ska politikerna fatta beslut om detaljplanen för Strömvallenbygget, som omfattar en ny läktare för 90 miljoner kronor. Om en ny arena byggs på Sätraåsen kommer pengarna att gå dit istället. Men då krävs det även andra finansiärer än kommunen eftersom det rör sig om ett större bygge.

Det står redan klart att den nya friidrottsanläggningen kommer att tränga in på det område som kommunen tidigare har sagt ska bli naturreservat. Enligt den översiktsplan som politikerna har antagit ska hela Sätraskogen skyddas och bevaras för friluftsliv. Bakgrunden är att den undan för undan har exploaterats.

– Skogen är otroligt viktig för människorna i Stigslund och Sätra, och även för andra. Tanken med att skapa ett naturreservat är att förstärka rekreationsvärdena och skapa en yttre gräns för bebyggelse, säger Maria Lind.

Om dessutom en ny fotbollsarena byggs på Sätraåsen kommer den troligen att hamna norr om Gunder Häggstadion och ytterligare tränga in på friluftsområdet.

Tanken var att politikerna snart skulle anta en skötselplan för naturreservatet. Det beslutet skjuts nu på framtiden – men Maria Lind hoppas hitta en lösning.

– Jag hoppas att det går att förena de olika intressena så att alla blir nöjda. Det är viktigt att ta stor hänsyn till grönstrukturen. Friluftsområdet ska kunna nås, vi får inte bygga barriärer, säger hon.

Andra saker som kommunen måste utreda är trafiklösningar och tillgången till parkeringsplatser.

Mer läsning

Annons