Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasatt sten i Gävles nya rondeller

/
  • De billiga kantstenarna från Kina ska bland annat pryda den nya rondellen vid Hemlingby Köpcentrum.
  • Mats Pierrou, projektledare för rondellbygget.
  • De billiga kantstenarna från Kina ska bland annat pryda den nya rondellen vid Hemlingby Köpcentrum.
  • Stenen tillverkas på ett tiotal ställen i Kina. Naturstenskompaniet som importerat stenen har utfört inspektioner på samtliga platser.

Trots avslöjanden om usla arbetsvillkor inom stenindustrin i Kina fortsätter Gävle kommun att köpa gatsten därifrån.

– Vi har inget val, säger Mats Pierrou, projekt-ledare för bland annat rondellbygget vid Hemlingby Köpcentrum.

Annons

Radioprogrammet Kaliber i P1 rapporterade 2006 om slavliknande arbetsförhållanden inom kinesisk stenindustri.

Fyra miljoner kineser uppgavs vara drabbade av den dödliga sjukdomen stendamms-lunga som uppstår när sten bearbetas utan skydd.

GD berättade dagarna därpå att den sten som kommunen använt vid Centralplan kom från just Kina.

När det tre år senare var dags att bygga om Stortorget valde kommunen i stället gatsten från Sverige, trots att det blev nära 19 miljoner kronor dyrare. Det motiverades med att kommunen inte ville köpa sten från Kina med tanke på de usla arbetsförhållandena.

Men något generellt stopp för Kinaimporterad gatsten var det inte tal om. Både den kantsten som nu används vid rondellbygget vid Hemlingby Köpcentrum och på Sörby Urfjäll kommer från Kina. Enligt projektledaren Mats Pierrou har kommunen inget val.

– Jag skulle gärna säga nej till all gatsten från Kina, men lagen om offentlig upphandling hindrar oss. Vi får inte välja bort en leverantör bara för att stenen kommer från Kina, säger han.

När Stortorget byggdes ställde kommunen noggranna krav på gatstenens färg och storlek, vilket automatiskt uteslöt alla stenar utom en sort tillverkad i Sverige. Enligt Mats Pierrou går det inte att ställa lika specifika krav när det gäller kantsten till en vägkorsning.

– Där kan vi aldrig hävda att det är lika noga med gestaltningen som på Stortorget, säger han och menar att risken är att någon leverantör som förlorat upphandlingen överklagar och får rätt.

Är det inte en risk som är värd att ta?

– Då kan byggprojektet försenas med flera år. Dessutom får vi stå för rättegångskostnaden om vi förlorar, säger Mats Pierrou.

I stället följer kommunen de rekommendationer som bland andra Sveriges Stenindustriförbund och Fair Trade Center ger, att i upphandlingarna ställa etiska krav på att produktionen sker under drägliga arbetsförhållanden och att mänskliga rättigheter respekteras. Enligt Fair Trade Center är det ett bättre sätt än att bojkotta utvecklingsländerna eftersom arbetarna där behöver de jobb som exportindustrin erbjuder.

Men Mats Pierrou menar att det är svårt att kontrollera att kraven efterlevs.

– Eftersom kommunen inte själv har råd att göra arbetsplatsbesök i Kina begär jag i stället intyg från leverantörföretaget. Men det i sig är ingen fullständig garanti, säger han.

Mer läsning

Annons