Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illaluktande vatten vid ån

/
  • Pelle Karlsson och Roger Lundqvists upptäckte illaluktande vatten som rann ut i Gavleån.

Smutsigt, illaluktande vatten som rann ut i Gavleån.

Den upptäckten gjorde Pelle Karlsson och Roger Lundqvist igår när de kom till kajkanten.

Annons

Längs åns södra sida, på en kajplats mellan Islandsbron och Alderholmsbron, har Pelle Karlsson och Roger Lundqvists kompis en båt. Där skulle de utföra jobb när de plötsligt kände en illa lukt från vattnet. De kikade ned längs kajkanten och upptäckte att det rann ut skitigt vatten ur ett rör som har sin mynning precis vid båten.

– Det luktar rena rama skiten, säger Roger Lundqvists.

– Jag tror att det är avloppsvatten, någon borde testa om det är avföring. Nu luktar det ändå bättre än vad det gjorde när vi kom hit i morse, säger Pelle Karlsson.

Både personal från Gästrike Vatten och Gävle kommuns bygg- och miljökontor engagerade sig igår i frågan och åkte till kajkanten för att ta en titt. Men vad som rann ut i ån är fortfarande oklart.

– Jag var förbi under eftermiddagen och kunde inte märka någonting, därmed inte sagt att det inte var något utsläpp. Det är möjligt att det är en av våra ledningar, men det kan också vara ett dagvattenrör som någon annan ansvarar för, säger Richard Faber på Gästrike vatten.

Han blir glad när allmänheten uppmärksammar Gästrike Vatten på eventuella fel.

– Det är jättebra att vi får informationen. Inom Gävle kommun finns över 1000 kilometer avlopps- och dricksvattenrör. Dessutom finns det dagvattenledningar utöver det. Det finns ingen chans att ständigt ha koll på allt, säger Richard Faber.

– Det finns en pumpstation i närheten av kajen, men den har inte bräddat över på flera år.

Miljöinspektör Agneta Kling på Gävle kommun åkte också förbi kajplatsen för att kolla på utsläppet, men när hon kom dit gick det inte längre att se något onormalt vid kajplatsen.

– Det är omöjligt att veta vad det var. Det finns över 100 dagvattenutsläpp i Gavleån från Forsbacka och ned. I dem ska det inte vara avloppsvatten och inte heller bakterier.

Gästrike Vatten kommer att arbeta vidare i hopp om att kunna ge Pelle Karlsson och Roger Lundqvist svar på vad det var för illaluktande vatten som de såg.

Mer läsning

Annons