Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottsvåg i kolonistugorna

/
  • Från april till september får koloniföreningens medlemmar bo i stugorna. Glädjen över att säsongen har inletts blev kortvarig då Lars Johansson upptäckte att elva stugor utsatts för omfattande inbrott och skadegörelse.

13 inbrott på mindre än en vecka. En tjuv som bröt sig in på en toalett för att uträtta sina behov i ett avstängt avlopp. Kolonisäsongen hos Järvstaängarna har fått en olustig start.

Annons

Det var i tisdags morse som Lars Johansson, ordförande för Järvstaängarnas koloniförening, gjorde upptäckten.

Först såg han att grannstugan haft inbrott.

Han gjorde en inspektion i området och dess stugor – drygt 60 stycken.

– Jag upptäckte elva inbrott. Natten till fredag och lördag var det två, så nu är det totalt 13, säger Lars Johansson när han visar oss runt.

Vad tänkte du när du fick omfattningen klar för dig?

– Att det är obehagligt att det ska behöva vara så här. Det finns ju inget av värde här, folk tar hem värdesakerna när säsongen är över.

Men fokus för tjuvarna verkar ha legat på förstörelse snarare än stölder.

– Det är svårt att se hur mycket de har tagit eftersom de har vandaliserat i stugorna.

Under tisdag förmiddag var en polispatrull på plats och upprättade en anmälan. Frågan är om de planerar att säkra det organiska bevismaterial som en tjuv lämnade efter sig på toaletten i föreningens gemensamma byggnad.

– Toalettfönstret var uppbrutet och tjuven lämnade ”spår” efter sig eftersom det inte går att spola då avloppet är avstängt.

Järvstaängarna har tidigare varit förskonade från inbrott och skadegörelse.

– Såvitt jag vet har det inte varit sådana här händelser tidigare. Men det här kanske beror på ett råare samhällsklimat? säger Lars Johansson.

Mer läsning

Annons