Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan har kommit

/
  • Smittskyddsläkaren Göran Hedin säger att han ännu inte fått några rapporter om  hur många som  vaccinerat sig mot influensa. Hälsocentralerna har avsatt extra tid för vaccinering

GÄVLE Ett influensafall, det andra i landet, har hittills konstaterats i Gävleborg. Men än är inte säsongens influensaepidemi här.
- Nej, det brukar vi räkna med när de är smittade här, säger Göran Hedin, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Annons
Den person som lämnat provet hade enligt tidningen Aftonbladet varit i Storbritannien där influensa brutit ut på flera ställen.
När influensan kommer hit på allvar går inte att säga, men Göran Hedin tror att det blir förhållandevis tidigt eftersom det redan har varit lokala utbrott av sjukdomen.

Flera fall har också konstaterats i Skövde.
Hittills har det handlat om så kallad A-influensa, den allvarligaste och vanligaste typen som sprids lättare än så kallade B- och C-influensor.
Några rapporter om hur många som vaccinerat sig hittills har inte Göran Hedin fått ännu.
Personer över 65 år och de som lider av hjärt- och lungsjukdomar, diabetes, njurproblem och immunbristsjukdomar erbjuds en gratis spruta i Gävleborg.
I slutet av oktober och början av november avsätter hälsocentralerna extra tid för vaccineringen, men än är det inte för sent även om riskgrupperna helst ska vara tidigt ute.
- Det är inte för sent förrän man haft influensan, säger Göran Hedin.

Runt 40 procent av de som får rådet att vaccinera sig i Gävleborg gör det.
Det innebär att landstinget tidigare år inte har nått upp till Socialstyrelsens rekommendationer, att 60 procent av de äldre och 80 procent av de som ska undvika influensa på grund av sjukdom ska ha vaccinerat sig.

Mer läsning

Annons