Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför rätta för 25 filmer

/
  • Den 31-årige Gävlebon är åtalad för brott mot upphovsrättslagen. Han nekar bestämt.
  • På plats i tingsrätten är Gustav Nipe från Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat.

31-åringen som är misstänkt för fildelning nekar bestämt.

På onsdagen stod han inför rätta vid Gävle tingsrätt.

Åklagaren yrkade på fängelsestraff.

Annons

I en av mejlkonversationerna skriver någon till 31-åringen:
"Jag har lyckats slarva bort inloggningsuppgifterna till din privata lilla bukt."
31-åringen, som enligt åtalet tillhört ett slutet elitnätverk av fildelare, hade 25 hårddiskar med en sammanlagd kapacitet på drygt 48 terabyte på sin dator, väldigt mycket utrymme för en privatperson.
Han är dock endast åtalad för att ha laddat ned 25 filmer, det antal som den ursprungliga anmälningen gäller och det som är provnedladdat av Rättighetsalliansen som företräder filmbolagen. Men på servern fanns 8 300 filmverk. De kommer inte polisens tekniker åt fullt ut eftersom 31-åringen, som arbetar som IT-tekniker, säger sig ha glömt bort lösenordet.

– Jag har lagt upp väldigt mycket egna filmer, från resor och så, sa 31-åringen.
Filmerna som han misstänks ha tillhandahållit är av varierande genrer; det är Beckfilmer, amerikanska storproduktioner och zombiefilmer.
Gävle tingsrätt fick på onsdagen en ingående beskrivning av datorer i allmänhet, facktermer, fildelningsteknik, fildelningsnätverk, kryptering och de effekter som fildelningen har på filmbranschen. Och lite till.

– Ursäkta, jag är inte riktigt säker på att jag förstår frågan och, om jag ska vara ärlig, inte svaret heller, sa domaren Erland Hesslow när han vid ett tillfälle tvingades bryta in i ett förhör.
31-åringen, som enligt åtalet haft 140 listade användare på en domän han inte säger sig känna till, hävdar bestämt att han inte själv installerat något fildelningsprogram på sin dator trots att polisens tekniker hittat just ett sådant.

Han anger själv tre möjliga förklaringar till att det ändå installerats av någon; att någon kommit åt hans dator via ett trådlöst nätverk, att någon lyckats hacka sig in i datorn eller att någon brutit sig in i hans bostad och installerat ett fildelningsprogram på hans dator.
– Jag har ju balkongdörren öppen på sommaren för katterna, sa han i förhöret.
En del av bevisningen är mejlkonversationer, där andra frågar 31-åringen efter titlar eller lösenord till domänen där filmerna funnits eller där han själv berättar vilka filmer som är nya på hans ftp.
– Jag misstänker att det handlade om en trailer, var ett återkommande svar från 31-åringen.

31-åringen ska enligt åklagaren Fredrik Ingblad vid internationella åklagarkammaren i Stockholm ha haft en tydlig roll i fildelningsnätverket.
– Han har varit den som stått för själva hård- och mjukvaran där filmerna lagts upp. Han har haft rollen som port, som ett slags vaktmästare som dirigerat trafiken vidare till andra servrar. De här nätverken består av ringar som går in i varandra och där man tävlar i att lägga upp filmer så snabbt som möjligt, knäcka kopieringskoden och sen hitta rätt format, få så bra kvalitet som möjligt och göra dem lättnedladdade, säger Fredrik Ingblad.
31-åringen ska inte ha haft något kommersiellt syfte med de misstänkta nedladdningarna.
– Det är i stället för att tävla i annat. I stället för idrott är man intresserad av datorer och tävlar i att vara först.

Mer läsning

Annons