Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informationen om tumören försvann

/
  • En röntgenundersökning gjordes när Lennart sökte vård på Gävle sjukhus 2003. Efteråt fick Lennart höra att de inte hittat något fel.

Röntgen visade att han hade en liten tumör i njuren. Men informationen ”försvann” på sjukhuset. Ingen operation gjordes. Nio år senare upptäcktes misstaget. Då var det för sent, cancern hade spritt sig.

Annons

Det handlar om Lennart Persson, 54 år, i Gävle som råkat illa ut på grund av ett flagrant misstag i sjukvården.

Lennart lever i dag med spridd cancer i buken. För att klara smärtan måste han ta morfin dygnet runt. Han orkar inte mycket. Framtiden ter sig oviss.

Allt hade kunnat vara helt annorlunda. Cancern upptäcktes redan för nio år sedan. Den var då liten och hade kunnat tas bort. Det var också meningen att så skulle ske. Men av okänd anledning blev inget gjort.

– Hade de opererat bort den då hade jag varit frisk i dag. Det känns förstås tungt att tänka på, säger Lennart.

Det var i mars 2003 som Lennart Persson sökte vård akut på Gävle sjukhus. Han hade ont i magen och var orolig för vad det kunde vara. En röntgenundersökning gjordes. Efteråt fick Lennart höra att de inte hittat något fel. Han kunde åka hem igen.

Åren gick. Magproblemen började små småningom bli allt värre. I juni i år togs han åter in på Gävle sjukhus. En ny röntgen gjordes och nu hittades en stor cancertumör på vänster njure plus ytterligare fem tumörer intill njuren. En operation fick göras där hela njuren plus de fem andra tumörerna togs bort.

Vid en uppföljande undersökning visade det sig att operationen inte gett önskat resultat. Cancern hade spritt sig till levern och avsatt ytterligare fem metastaser i buken.

Under utredningen gick läkarna tillbaka i Lennarts journaler och hittade uppgifter om den röntgenundersökning han genomgick 2003.

Det visade sig att den undersökningen inte alls gett de resultat som Lennart informerats om. I själva verket hade man hittat en misstänkt tumör i vänster njure. Enligt ett utlåtande som skrevs skulle fortsatt utredning och behandling göras. Men vad som hände med denna information är oklart. Den nådde i alla fall aldrig fram till Lennart eller till ansvarig läkare

– Det pratades inte ett ord om cancer eller om någon fortsatt behandling, säger Lennart.

Han har vänt sig till patientförsäkringen och kommer att få ersättning därifrån. Han överväger också att försöka stämma landstinget. Någon förklaring till det som hände har han inte fått.

– Jag har pratat med flera chefer inom sjukvården, men ingen av dem hade något ansvar på den tiden. De beklagar och ber om ursäkt. Men det hjälper ju inte mig.

Mer läsning

Annons