Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga balkonger på Söder

Det är inte okej att bygga balkonger på Södra Kungsgatan.

En enig byggnads- och miljönämnd säger nej till bygglov.

Annons

Bostadsrättsföreningen Borgmästaren som ligger intill Södra Kungsgatan och Södermalmstorg har ansökt om att få bygga 78 balkonger i aluminium, både på de lägre husen mot Södra Kungsgatan och Södra Kansligatan, och på höghusen i kvarteret.

Diskussionen om balkongerna har pågått i flera år och Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden, var själv ute och tittade i våras tillsammans med några av tjänstemännen.

– Vi stövlade ut med mätstickor som var fyra meter långa och mätte, och pratade med några av affärsidkarna där. Vi kom fram till att man skulle kunna ha balkonger om de var smäckrare och hade rundade hörn, och man byggde ett skärmtak samtidigt, säger han.

– Föreningen har valt att söka bygglov för sitt ursprungliga förslag och då säger vi nej. Men man kan naturligtvis komma tillbaka med ett annat förslag, säger han.

Jan Eriksson i föreningens balkonggrupp är väldigt irriterad över hur frågan har handlagts.

– Det är en konstig attityd de har. De har ju inget argument, mer än att de tycker att det är fult, och det är det väl inte byggnads- och miljönämnden som ska bestämma. Andra kan ju ha en annan åsikt, säger han.

Det är inte klart om föreningen ska överklaga beslutet.

– Det kanske vi gör. Men min egen uppfattning är att vi borde börja om från början med hela frågan, säger Jan Eriksson.

Mer läsning

Annons