Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga hinder för graffiti på Polhemsskolan

/
  • ”Graffiti can’t be stopped” är budskapet från Andreas Persson, Simon Larsson, Joel Karismaa och Rasmus Jäderström, som målat årstiderna i tunneln mellan Polhemsskolans två byggnader.
  • Dött gräs, fladdermöss och en läskig pumpa är ingredienser i höstmålningen.
  • Bildtext 1
  • Vill du att de här unga männen ska måla om ditt garage, skolvägg eller sommarstuga med spraykonst? Var då inte rädd att kontakta Joel Karismaa, Simon Larsson, Rasmus Jäderström och Andreas Persson.

Är det rätt att låta skolan sponsra graffiti?

Faktum kvarstår, kulturen kommer alltid att locka nya ungdomar.

”Some things will never change” som 2pac sa.

Annons

Fem veckor i gasmask har det tagit att täcka sammanlagt 25 meter av väggarna i tunneln mellan Polhemsgymnasiets två byggnader.

Tre av de fyra ansvariga killarna går på skolans måleriprogram: Andreas Persson, Joel Karismaa och Rasmus Jäderström. Simon Larsson går på elprogrammet och allihop är 17 år. De har målat på sin fritid två gånger i veckan.

Den tidigare tomma vita väggen är nu fylld av fyra stora målningar på temat de fyra årstiderna och bestämdes i samråd med biträdande rektor Anders Jonsson.

Killarna hade gladeligen täckt resten av tunneln också om inte de gamla målningar som finns där varit K-märkta. Skolan har bekostat de 80 burkarna som gick åt till konstverken.

Ett liknande projekt hade knappast varit möjligt på en Stockholmsskola. Detta på grund av nolltoleransen där som säger att all kommunal uppmuntran till graffiti ska motverkas.

Förbudsivrarna menar att hela konstformen i sig är ett monster som bidrar till skadegörelse och klotter.

Men det här kompisgänget målar bara lagligt.

– Jag är alltid snabb med att säga det. Det är så många som har fördomar om graffiti och länkar samman kulturen med droger och förstörelse, suckar Andreas Persson.

Grabbarna hoppas de kan ändra samhällets syn på graffiti åt det positiva hållet genom arbetet de lagt ner. En laglig vägg i Gävle är en bra början tror konstnärerna. Några plywoodskivor räcker.

Nu måste de åka till Sandviken där ett lagligt alternativ finns.

Graffiti är något av en färskvara och trender kommer och går inom konstformen. Kanske kommer en ny generation writers att måla över väggarna efter det att killarna tagit studenten och sucka: ”Åh, vad hopplöst 2011-graff det här var då”?

Eller så blir killarnas årstidsepos också k-märkt en vacker dag. Döm själva.

Mer läsning

Annons