Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga lokala löneökningar

GÄVLEDet finns absolut inga möjligheter att höja Kommunals löner ytterligare lokalt.

Annons
- Ekonomin tillåter inte det, hävdar Mats Ågren, s.
Kommunalrådet tycker redan att det nya centrala avtalet är på gränsen till vad man klarar av. I budgeten räknade man med en höjning på 3,5 procent. Nu blev det i genomsnitt fyra.
- Det här spär på ett redan stort underskott. Men eftersom det inte nådde upp till deras krav på 5,5 procent så ska det gå utan drastiska åtgärder, tror han.
På torsdag nästa vecka ska Kommunals företrädare lokalt träffas för att lägga upp riktlinjerna för den lokala förhandling som snart är igång.
Målet är förstås att höja upp de medlemmar som fick stå tillbaka i det centrala avtalet. Det vill säga alla grupper utom vårdpersonalen i år och barnomsorgspersonalen nästa år. De får en löneökning på fem procent, medan övriga får 2,6 procent i år och två procent 2004.

Förvånad ombudsman
Eftersom det tidigare avtalet utlovade en ökning för alla på 3,5 procent så var det många som förlorade på det nya. Något som väckt kritik inom Kommunal.
Ombudsmannen Hans Forsberg säger att den lokala taktiken är att höja de som fick ett sämre avtal. Han är mycket förvånad över Mats Ågrens ovilja att öka löneutrymmet lokalt.
- Jag förstår inte vad han menar med det. Det centrala avtalet är ju lägsta nivån, påpekar han. Det är den nivå man ska utgå från när man förhandlar, inte ett tak för lönenivån.
Hans Forsberg vill inte säga hur högt man siktar i de lokala förhandlingarna. Men det står nog klart inom kort när facket lagt upp taktiken. Kommunal tänker i alla fall inte lägga sig platt för kommunalrådets argument.
- Det blir nog diskussion om de som fått mindre än 3,5 procent. Men jag har svårt att tänka mig att göra den justeringen lokalt. Det har vi inte råd med samtidigt som vi ska spara på personal, förklarar Mats Ågren.


Mattias
Jonsson
026-15 96 12 mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons