Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga sprutor till missbrukare

GÄVLE Den politiska ledningen inom Landstinget Gävleborg tror inte på idén att låta missbrukare byta till sig rena sprutor för att minska spridning av hiv och hepatit.

Annons
Men smittskyddsläkare Göran Hedin är av en helt annan åsikt.
Frågan om sprututbyte för narkotikamissbrukare har varit hett omdiskuterad i många år. Hittills har landstingen i Malmö och Lund varit ensamma om att pröva verksamheten men i november meddelade regeringen att varje landsting själv ska få bestämma om det vill dela ut fria sprutor till narkomaner eller inte. Villkoret är dock att landstinget även kan erbjuda avgiftning och behandling.

Men i Gävleborg kommer inget utbyte av sprutor att bli av. Anledningen är enligt landstingsrådet Ann-Cathrin Bergman att ingen studie har visat att försöken i Skåne lett till att smittspridningen minskat. Dessutom skulle ett beslut att tillåta narkomaner att byta till sig rena sprutor vara liktydigt med att säga att det är okej att knarka, menar hon.
- Det råder politisk enighet i den frågan, säger Ann-Cathrin Bergman.
Men smittskyddsläkare Göran Hedin håller inte med landstingsrådet.
- Jag tycker inte att man säger okej till missbruk bara för att man inrättar ett sprututbyte. Men det är ett sätt för människor att komma ur sitt missbruk utan en kronisk sjukdom, säger han.

Även om ingen svensk studie visat att sprututbyten lett till minskad smittspridning finns en rad utländska studier som gjort det, säger Göran Hedin.
Dessutom har verksamheten i Skåne även omfattat hiv-test, vaccination mot hepatit, rådgivning och information om smittspridning. Vårdpersonalen har också försökt att motivera missbrukarna till att ta kontakt med socialtjänsten och söka vård.
- Erbjuder man narkomaner att byta till sig rena sprutor kommer vården i kontakt med dem tidigare, säger Göran Hedin.
- Det blir ju lite av en mottagning för de mest utsatta.
Antalet sprutnarkomaner som infekteras med hepatit B ökar i Sverige. I fjol anmäldes 166 nya fall och störst var ökningen i Gävleborg, Värmland och Skåneregionen.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons