Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen försoning i sjukhusfrågan

GÄVLEDe politiska motsättningarna i sjukhusfrågan lever vidare. Därmed också osäkerheten kring regeringsmakten i landstinget.

Annons
Ett möte i måndags mellan ledarna för de åtta partierna i landstinget syftade till försoning - men slutade i förvirring.
Parterna skyller på varandra.
- Vi fick inga svar från oppositionen på vad de egentligen menar med sitt krav på akutkirurgi i Bollnäs, säger landstingsrådet Ann Margret Knapp, s.
- Eftersom det var majoritetspartierna som bjöd in trodde jag att de hade något att komma med, men det hade de inte, säger Stefan Jonäng, centerns oppositionsråd.
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet hade bjudit in ledarna för oppositionspartierna till en inofficiell träff. Av inbjudan framgick inte vad mötet skulle handla om. Men det visade sig att det var den nyligen framlagda motionen om akutsjukvården i Bollnäs som skulle diskuteras.
- Det var en välvillig inbjudan, ett försök att i dialog komma vidare, säger Ann Margret Knapp.
Den beskrivningen ställer inte Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd, upp på. Mötet liknade mer ett förhör, tyckte hon
- Jag vet inte vad syftet med mötet egentligen var. Det kom i alla fall inte ut någonting av det, säger hon.
Oppositionspartiernas inställning är att det ska finnas akutkirurgi dygnet runt i någon form på Bollnäs sjukhus. S och v har hittills avvisat denna begäran och stått fast vid det avvecklingsbeslut som fattades i våras.

Samregera
Nu ska s och v regera tillsammans med miljöpartiet, som har en helt annan uppfattning i sjukhusfrågan, och därmed har saken kommit i ett nytt läge. Man kan numera tänka sig gå oppositionen till mötes genom att utreda möjligheterna att ha en enklare variant av akutkirurgi i Bollnäs.
Med en sådan kompromisslösning skulle denna minerade fråga kunna avföras från dagordningen och den nya bräckliga röd-gröna landstingsmajoriteten få fastare mark i under fötterna.
Vid mötet i måndags hade s, v och mp förväntat sig att oppositionspartierna skulle förtydliga vad de menar med sitt krav på akutkirurgi i Bollnäs. Men någon precisering kom inte.
- Vi hänvisar till vår gemensamma motion. Där säger vi att omfattningen på akutkirurgin ska bestämmas lokalt av sjukhusledning och beställarnämnd. Det ska ske utifrån ekonomi och patientunderlag, säger Stefan Jonäng.
I vad mån majoritetspartierna kan stödja denna begäran återstår att se.
- Vi får ta med oss det här till våra partigrupper och diskutera vidare, säger Ann Margret Knapp.
Frågan om akutkirurgin avgörs av landstingsfullmäktige i december.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons