Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förtroendekris för EU

Om man läste valfri artikel om det europeiska samarbetet i en svensk tidning under året som gått är det nästan utan undantag i samband med ord som kris, sammanbrott och kaos.

Annons

Den europeiska unionen firar inte direkt några triumfer och mottagandet av fredspriset bemöttes med idel hån och kritik i den svenska offentligheten.

Den norska nobelkommittén motiverade utdelningen med att EU alltid ställt hårda demokratikriterier för nya medlemmar. Dessutom har man skapat en politisk miljö där det är möjligt att kräva demokratiska reformer av medlemsländer. Kommittén nämnde hur både de före detta diktaturerna i Sydeuropa som gick med på 1980-talet och de östeuropeiska länderna som blev medlemmar under 2000-talet påverkades av dessa krav.

Det är lätt att glömma att EU har en brokig historia, som både innefattar gräslig utgiftspolitik och positiv påverkan på stater. Nej, EU har inte ensamt säkrat freden i Europa, men man har knappast varit en obetydlig part.

Men hur ser det ut bland vanliga medborgare? Är unionen på vippen att upplösas enligt européerna? Nej, faktiskt långt därifrån.

Eurostat, som gör undersökningar i EU-länder, uppvisar resultat som nästan känns främmande i dagens diskussionsklimat. Den europeiska unionen har fortfarande, i motsats till vad man får intrycket av i media, stort stöd bland européerna.

Även euron har starkt stöd. Bland medborgare i eurozonen är 63 procent för, i Europa som helhet är 52 procent för och 40 procent emot ett euromedlemskap. Detta under såväl EU:s som eurons absolut tyngsta kriser någonsin.

I den senaste undersökningen om attityder gentemot EU säger fortfarande 31 procent av de svarande att de överlag har positiva åsikter om EU, 39 procent att de är neutralt inställda.

Gruppen som har negativa åsikter om EU har visserligen blivit betydligt större under finanskrisen, men den uppgår ändå bara till 29 procent av de svarande.

Den europeiska unionens image har fått sig en rejäl törn, men dess själva existens har inte börjat ifrågasättas. Partierna i Europa resonerar på samma sätt. De dominerande konservativa, socialdemokratiska och liberala grupperna är alltjämt EU-positiva. Och till skillnad från vänstern i Sverige har europasamarbetet starkt stöd bland många vänsterpartier på kontinenten.

Hur ser det ut i Sverige med attityderna då? SOM-institutet vid Göteborgs universitet har kontinuerligt undersökt stödet respektive motståndet mot unionen. I institutets rapport Svenska Trender 1986–2012 har man ställt frågan: Vilken är din inställning till det europeiska medlemskapet?

Den senaste siffran är 46 procent för och 26 procent emot. Det är en liten minskning från en väldigt hög nivå av EU-stöd i Sverige. En EU-positiv trend i opinionen, som pågått sedan 2002 då EU-motståndet senast var större än stödet för unionen.

Det är skillnad på kriser som drabbar den europeiska unionen och en situation där hela unionens existens ifrågasätts. Det är ett perspektiv man bör komma ihåg, när det låter på många skribenter och politiker som om unionen skulle gå under i morgon.

Det är uppenbart att eurosamarbetet har varit byggt på en rutten grund. Lika uppenbart för de flesta är att EU har ägnat sig åt en rad frågor man borde lämnat till antingen medborgare eller nationella regeringar.

Men emellanåt kan det kännas som att man glömt de stora perspektiven och bara ägnar sig åt gnäll. Det är ett faktum att den ekonomiska krisen drabbat många europeiska länder oerhört hårt. EU:s botemedel med omfattande krispaket och fördjupat samarbete är kanske inte vägen fram.

Men kan det inte vara så att det finns en viktig kärna i unionens samarbete, som faktiskt är värd att försvara och utveckla?

Europas medborgare verkar tycka det.

Adam C Wejman

Mer läsning

Annons