Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen insyn i Skaparbyns affärer

Stiftelsen Hedesundavävarna har ännu inte skickat in sin årsredovisning för 2010 till länsstyrelsen – trots att det gått nästan ett år över tiden.

Därmed har ingen utomstående någon inblick i hur stiftelsens ekonomi utvecklar sig.

Annons

Det är länsstyrelsen i Falun som har tillsyn över Stiftelsen Hedesundavävarna. Stiftelsen är skyldig att skicka in sin årsredovisning senast i juni året efter.

Men trots att det nu gått nästan ett år sedan sista datum passerade har länsstyrelsen i Falun inte ens skickat ut någon påminnelse ännu.

– Nej vi har inte dragit på fulla spjäll ännu. Vi har haft en del andra stiftelser som vi arbetat med, säger Sven Ångqvist, jurist på länsstyrelsen i Falun.

Anledningen till att man inte ålagt stiftelsen att komma in med verksamhetsberättelsen är att man inte vet vem man ska skicka åläggandet till, säger Sven Ångqvist.

– Normalt söker vi ordföranden i stiftelsens styrelse, men hon har ju avgått. Vi har övervägt att vända oss till någon annan i styrelsen, men inte beslutat ännu vem det ska vara, säger han.

– Det är ju ingen hemlighet att de inte är så sams i Hedesundavävarna, säger Sven Ångqvist.

Det var under 2010 som Stiftelsen Hedesundavävarna började få stora inkomster genom att man tog emot så kallade Fas 3-are i Skaparbyn och i Galleri Rosa huset. Den som tar emot Fas 3-are får cirka 5 000 kronor per person och månad i ersättning från Arbetsförmedlingen.

För Stiftelsen Hedesundavävarna innebar Fas 3-projektet att stiftelsen plötsligt fick en stor inkomst varje månad. Hur stiftelsens ekonomi påverkats har dock aldrig redovisats offentligt.

Men enligt den nyvalde ordföranden i stiftelsen, Jan Fjellander, är ekonomin nu betydligt bättre än tidigare.

– Vi har kunnat betala räntor och göra amorteringar. Nu gäller det att utveckla verksamheten och fortsätta arbetet med att stabilisera ekonomin, säger han.

Att stiftelsens verksamhetsberättelse inte lämnats in i tid förklarar Jan Fjellander bland annat med motsättningarna i den gamla styrelsen. Både hur verksamhetsberättelsen skulle utformas och vilka som skulle underteckna den blev en stridsfråga.

– Den är klar nu och den kommer att lämnas in de närmaste dagarna, säger Jan Fjellander.

Både stiftelsen och föreningen Hedesundavävarna har nyligen haft årsmöten, möten som Jan Fjellander betraktar som de mest ”harmoniska” han varit med om sedan han kom med i arbetet med Skaparbyn.

Stiftelsen planerar också att ta kontakt med Riksantikvarieämbetet för att få goda råd och eventuellt medel för att underhålla och rusta byggnaderna.

– Det är en av de stora utmaningarna. Vi har påbörjat en försiktig renovering, säger Jan Fjellander.

Målsättningen är att Skaparbyn ska stå nyrustad lagom till 100-årsminnet av arkitekten Ralph Erskines födelse 2014.

Mer läsning

Annons