Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen järnmalm till Gävle

/

Det blir inga järnmalmstransporter via Gävle hamn gruvorna i Ludvika kommer i gång 2015. Gruvföretaget Nordic Iron Ore väljer i stället Oxelösund som utskeppningshamn.

– Det är synd, men världen går inte under för det. Vi får hitta nya utvecklingsmöjligheter, säger Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn AB.

Annons

Gruvboomen i Bergslagen kunde ha blivit ett lyft för Gävle hamn. Nordic Iron Ore planerar att bryta fem miljoner ton järnmalm om året när gruvorna i Ludvika öppnas igen och når full produktion inom fem år.
Det skulle inte ha inneburit särskilt många arbetstillfällen i Gävle, men väl en stabil inkomst för hamnbolaget. Nu går trafiken i stället till Oxelösund. Nordic Iron Ore har skrivit en avsiktsförklaring med hamnen och de första transporterna börjar rulla 2015, enligt planen.

Det som har talat emot Gävle är att järnvägssträckan från Ludvika till Oxelösund har en högre kapacitet och framkomlighet. Dessutom är hamnen i Oxelösund isfri.
– Vi har uppskattat Gävles engagemang i den här frågan, säger Nordic Iron Ores vd, Christer Lindqvist.
– Det har inte varit ett lätt beslut. Jag vet att det är många som blir besvikna i Gävle, men vi bedömer det här som det bästa alternativet.

Sven-Olof Ekman
Ekonomireporter
026 – 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons