Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen konkret debatt

/

Rätt utbildning är lösningen för arbetsmarknaden. Det var fullmäktiges politiker eniga om under debatten. Men konkreta förslag saknades nästan helt.

Annons

I två timmar debatterade kommunfullmäktige arbetslöshet och företagande i Gävle. Debatten hade initierats av Moderaterna och skulle på förhand handla om Electroengine, Norrsundet och flytten av bostadsforskningen.

Så konkret blev inte diskussionen. Istället handlade många av inläggen från majoritetshåll om bristerna i Fas 3 och om att vilja se möjligheter istället för problemen trots att Gävle drabbats hårt av lågkonjunkturen de senaste åren.

Något oppositionen ansåg vara fel taktik.

– Titta under mattan och ta fram problemen. Varje problem går att lösa, säger Kent Lövgren, FP.

Det som lyftes fram från så gott som samtliga politiker var svårigheten att matcha tillgång och efterfrågan. De som söker arbete har inte den utbildning som efterfrågas och där betyder vuxenutbildningen mycket.

– Därför är det helt fel att ta bort satsningen på Yrkesvux. Det är 35 miljoner som försvinner vid årsskiftet, konstaterar Peter Bergström, S.

Han efterlyste också mer ansvarstagande från stora företag. I den nya gymnasieskolan finns krav på att alla yrkesprogram ska ha programråd och där är ordförandeposten vikt för ett företag.

– Hittills har vi inte fått någon att ställa upp.

Från borgerligt håll ifrågasattes nedläggningen av Etablera, som hjälpt nyföretagare med rådgivning. Alliansen vill ha ett näringslivsbolag eller ett näringslivsråd. Det skulle kunna hjälpa upp de dåliga resultaten i olika mätningar om företagande och näringslivsklimat.

– Vi måste ta de dåliga resultaten på allvar. Vi måste förändra attityden till företagande, säger Inger Källgren Sawela, M.

Majoriteten fick också kritik för sina inlägg i debatten.

– Ingenting har handlat om vad majoriteten i Gävle vill göra. Den lokala politiken går att påverka, annars hade det ju varit samma arbetslöshet i hela landet, säger Lars Beckman, M.

Det tillbakavisades av Carina Blank, S.

– Om man tror att Gävle är isolerat från omvärlden, då tror man fel.

Mer läsning

Annons