Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen resning för barnvåldtäkt

En man i 35-årsåldern friades för barnvåldtäkt i tingsrätten.

Men han dömdes till två och ett halvt års fängelse av hovrätten – och Riks­åklagaren tycker att mannen ska fortsätta skaka galler.

Annons

Mannen friades av en oenig tingsrätt i Gävle våren 2010. Domaren och ytterligare en nämndeman ansåg att han skulle fällas för barnvåldtäkt mot sin sambos då 14-åriga lillasyster två år tidigare.

Men de andra nämndemännen gick på mannens linje: det var flickan som hade förfört mannen i hans bostad.

Detta trots att mannen under utredningens gång förnekade att samlag över huvud taget ägt rum, vilket han erkände i samband med rättegången. Och trots att flickan inte ens velat anmäla våldtäkten, vilket gjordes av en annan person.

Men detta är omständigheter som Riksåklagaren tar hänsyn till i en rekommendation till Högsta domstolen att låta hovrättsdomen om barnvåldtäkten stå fast.

Mannen överklagade domen då han presenterade ett vittne som plötsligt dök upp efter hovrättsdomen.

Nämligen våldtäktsoffrets jämnåriga kusin, som mannen umgicks flitigt med vid tiden. Kusinen hävdade att våldtäktsoffret berättat att hon själv skulle ha tagit initiativ till samlaget.

Detta förnekas av våldtäktsoffret.

Kusinen trodde att polisanmälan berodde på att våldtäktsoffret behövde pengar. Trots att hon fick uppgifterna våren 2010 ska kusinen sedan ha hållit inne med dem till sommaren 2011 – då mannen lanserade henne som vittne.

Att de bägge kusinerna haft en infekterad relation talar inte heller för vittnets trovärdighet, anser Riksåklagaren och motsätter sig resningsbeviljan.

Mer läsning

Annons