Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sänkt fart vid skola

Hastigheten på gamla E4 vid Bergby sänks inte. Boende i området vill begränsa hastigheten till 70 kilometer i timmen för skolbarnens skull, men det går inte Transportstyrelsen med på.

Annons

– De väntar väl på att det blir en dödsolycka eller ett riktigt allvarligt tillbud innan de gör något, säger Bergbybon Ingrid Larsson.

Sedan förra vintern är det 80-gräns vid infarten till samhället.

Förr var den tungt trafikerade sträckan 70-väg. Vägen upplevs som farlig för skolbarnen som korsar den när de ska till och från Bergby Centralskola.

Men Transportstyrelsen har bedömt att 80-gränsen ska vara kvar och skriver i sitt beslut att det är bilförarnas ansvar att själva bedöma om de behöver sakta ner.

– Problemet är att lastbilarna som passerar här inte kör 80 utan i 90. Hade vi fått ner begränsningen till 70 hade chaufförerna reagerat och sänkt hastigheten, säger Ingrid Larsson.

Trafikverket höjde hastigheten till 80 därför att det i framtiden enbart ska vara jämna hastigheter på vägarna.

Trafikverket har dessutom hävdat att en sänkning till 70 skulle ha för låg acceptans hos bilförarna och därför inte följas.

– Det är ett märkligt resonemang, vi har rest runt här i Gästrikland och sett 70-skyltar på flera ställen, säger Ingrid Larsson.

Transportstyrelsen är den högsta instansen som tar beslut om hastighetsbegränsning. Att sträckan nu ska ha 80 kilometer i timmen som högsta hastighet går inte att överklaga. Tidigare har Ingrid Larsson överklagat länsstyrelsens beslut i samma ärende.

Mer läsning

Annons