Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska knarka i Gävle

/
  • – Det finns inget vaccin mot knarkande. Samhället kan aldrig luta sig tillbaks och tro att problemet är löst, säger Maritha Johansson, narkotikakommissionens ordförande och socialnämndsordförande. Till höger syns projektledaren Johnny Gustavsson.
  • – Föräldrar har svårt att se på sina ungdomar om de använder narkotika, säger Wolther Planck.

Kommunens kraftsamling mot knark har redan fått en utmärkelse – trots att arbetet ännu inte lett till några mätbara resultat.

Men målsättningen är klar: Ett narkotikafritt Gävle.

Annons

För två år sedan kom siffror som pekade på att droganvändandet bland gymnasieungdomar hade gått upp kraftigt. Exempelvis hade 28 procent av killarna testat narkotika.

Rapporten blev en väckarklocka för kommunen.

Ett studiebesök i S:t Petersburg gav inspiration till den narkotikakommission som sedan slutet av förra året samlar alla som jobbar med knarkfrågor under ett paraply.

Det lovvärda initiativet har fått pris av ECAD (European Cities Agains Drugs), nu är det upp till bevis för kommissionen.

– Vi har ett stort problem när så många använder och det är så lätt att få tag på droger. Många föräldrar är inte medvetna om detta. Samtidigt har ungdomarnas attityder förändrats, många tycker inte att det är farligt att röka hasch trots att kunskapen pekar åt ett annat håll, säger Maritha Johansson, vänsterpartist och kommissionens ordförande.

Debatten efter Reggaefestivalen i Furuvik har speglat den legaliseringsvåg som finns i hela landet, menar hon.

– Många har idiotförklarat oss och hävdar att vi drabbats av moralpanik. Men vi ser ungdomar gå under och tycker att det är ett otroligt slöseri.

Kommissionen gör insatser på bred front – från att förebygga att tolvåringar börjar röka till att hjälpa vuxna som vill ta sig ur ett opiatmissbruk. Folkhälsoinstitutet har bidragit med 350 000 kronor och kommunen satsar åtta miljoner kronor under fyra år på förebyggande drogarbete.

Som ett komplement till allt arbete som redan bedrivs planeras flera specialinsatser.

– Under Reggaefestivalen i Furuvik samarbetade polisen, socialtjänsten och landstinget på plats, det kan bli mer av den varan. Vi ska också göra ett vattentest för att se exakt hur många doser av olika narkotikapreparat som finns i avloppsvattnet. Förmodligen blir det under en löningshelg, säger projektledaren och kommunens drogsamordnare Johnny Gustavsson.

Mer läsning

Annons