Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen uteservering i Esplanaden

/

Det var meningen att en ny uteservering skulle stå klar på Esplanaden till sommaren efter populära Tant Grön. Men så blir det inte.

Annons

Rivningen av Tant Grön har inte ens påbörjats.

Tant Grön, byggnaden med tillhörande uteservering på gräsplätten mellan Rådhustorget och Nygatan, har varit dödsdömd ända sedan tidigt förra året. Senast slogs det nära förestående rivningshotet fast på tekniska nämndens möte i november, men sedan kom vintern och strukturen står fortfarande kvar intakt mitt på Esplanaden.

Något bygglov har byggnaden inte haft på länge och det har inte heller varit aktuellt att förlänga det, enligt det senaste beskedet från tekniska kontoret. Den populära serveringen skulle egentligen inte ha fått överleva ens över förra sommaren, men tack vare att ärendet drog ut på tiden fick ägarna till restaurangen The Jack och nattklubben Nivå respit att driva den på arrende fram till sista september ifjol.

Diskussionen om vad som ska komma i dess ställe har varit intensiv - ett nytt kafé eller ingenting alls? Politikerna i byggnads- och miljönämnden enades i alla fall redan under förra vintern om att ett nytt kafé med uteservering skulle uppföras på samma plats och gav tjänstemannen Lars Skogsberg uppdraget att jobba med frågan. Kommunens uttalade målsättning var då att den nya serveringen skulle kunna invigas till sommaren i år - men så blir det uppenbart inte, konstaterar Lars Skogsberg.

– Nej, inte i sommar, det är helt orealistiskt. Detaljplanearbetet har bara påbörjats och ligger lite stilla nu. Tekniska kontoret måste bestämma sig för vad man vill göra och olika faktorer ska vägas mot varandra, vad som kan byggas nytt och vad man kan arrendera ut, säger han.

– Dilemmat ligger lite i vilken typ av verksamhet som ska bedrivas och det är mycket som spelar in. Om man ska sälja alkohol och vad som är ekonomiskt gångbart, säger Lars Skogsberg.

Tekniska kontoret har gett två arkitekter uppdraget att ta fram en bra lösning, men hur långt de kommit är oklart. GD har utan resultat sökt ansvariga på förvaltningen för att höra deras syn på saken, men frågan finns dock med på dagordningen inför kvällens möte på tekniska nämnden.

Mer läsning

Annons