Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vinst på badet

GÄVLEFärre besökare i sommarvärmen på Fjärran Höjder bidrar starkt till att Kultur och fritid går back med närmare 2,5 miljoner kronor i år.

Annons
I maj låg förlustprognosen på 750 000 kronor och har sedan dess växt betänkligt. Framför allt då vid badanläggningen, som går en miljon kronor över budget. Men samtidigt är det enbart Konstcentrum och biblioteken som inte visar minussiffror bland förvaltningens avdelningar. De går plus minus noll respektive hundratusen kronor i vinst.
Något som knappast uppväger de övriga underskotten.
- Visst är det en tråkig utveckling i prognoserna. Men samtidigt ska man vara medveten om att vi har en omsättning på 220 miljoner och att det här bara innebär en avvikelse på en procent. Vi har full kontroll över ekonomin, menar förvaltningschefen Mats Öström.

Känslig del
Han konstaterar att Fjärran Höjder är Kultur och fritids känsligaste del. Både vid fint sommar- och vinterväder förlorar man besökare och det har varit svårt under flera år att hålla budgetprognoserna. Förutom vädret så spelar även avgifterna in.
- Vi har tagit för höga avgifter och måste nu se över prislistan för att locka fler till Tropicanaland. I grunden har vi bra med badande, en kvarts miljon årligen. Men det kan bli bättre, anser Mats Öström.
I delårsbokslutet, som presenteras för kultur- och fritidsnämnden nästa vecka, visar man en helårsprognos på totalt minus 2 470 000 kronor. Den sista augusti hade man hittills överskridit budgeten med 1,2 miljoner kronor. Förutom Fjärran Höjder så går även förvaltningsstaben mot ett minus på 370 000, symfoniorkestern 300 000, kultur- och föreningsstöd 300 000 samt Idrott och friluftsliv med 600 000 kronor.
- Det är fullt naturliga grejer även om det är besvärligt. Vi håller på att strama åt, men det tar lång tid. Vi kommer inte att klara av det i år med de ingrepp som planeras, berättar Mats Öström.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons