Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenting klart än om Almvägen

/
  • Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson vill inte att hyresgästerna ska vara oroliga.

– Vi ska inte kasta ut några 90-åringar och inte bygga något Blue Village. Men hur vi än gör kommer hyresgästerna att behöva evakueras och få högre hyror.

Det säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna, som svar till hyresgästerna på Almvägen som gått till storms mot bolagets nya byggplaner.

Annons

Gavlegårdarna har beställt en ny detaljplan för området vid Almvägen.

I stället för de 33 små radhus som finns där i dag vill Gavlegårdarna förverkliga det vinnande förslaget i den arkitekttävling som man anordnade i vintras på temat ”Bo bra på äldre dar”.

Men något beslut att bygga nytt finns inte än, betonar Cathrine Holgersson.

– Det är en lång väg kvar och mycket kan hända. Kommunen kanske säger att det inte går, eller det kanske blir för dyrt. Vi kanske bara bygger en del nytt och sparar en del, eller bygger i etapper, säger hon.

– Vi vill inte att hyresgästerna ska vara oroliga. De kommer att få många möjligheter att vara med och påverka, säger hon.

Hyresgästerna på Almvägen är upprörda över hur de har behandlats av sin hyresvärd.

I gårdagens Gefle Dagblad berättade de hur de bjöds in för att berätta hur deras bostadsområde kunde förbättras. De ville bland annat ha en tvättstuga i markplan och utbytta fönster. De ville däremot inte att husen skulle rivas.

Men det förslag som Gavlegårdarna nu vill förverkliga innebär just rivning av de befintliga radhusen.

– Vi har säkert kunnat vara bättre i dialogen med hyresgästerna, men att få alla nöjda kommer vi aldrig att lyckas med. Och vi måste också ta hänsyn till framtida hyresgäster. Om vi inte hade tittat på alternativ till att renovera radhusen hade vi inte varit professionella, säger Cathrine Holgersson.

Enligt nuvarande lagstiftning måste varje projekt bära sig själv, och att renovera lägenheterna, med bland annat större badrum, blir dyrt och ger höjda hyror.

– Jag förstår att många är oroliga inför en stor förändring. Men även om vi bara bygger om de nuvarande husen måste hyresgästerna flytta under tiden. Det går inte att flytta en vägg, som en av hyresgästerna föreslår, och låta de boende bo kvar under tiden, säger Cathrine Holgersson.

Mer läsning

Annons