Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget mutåtal – beskedet gläder Blank

Förundersökningen om misstänkt mutbrott i samband med Carina Blanks USA-resor har lagts ner.

Det finns ingen anledning att anta att det föreligger något brott som hör under allmänt åtal, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

Annons

Kommunalrådet Carina Blank, S, är glad åt det beskedet.

– Vi har ju tyckt hela tiden att vi gjort rätt. Det här beskedet känns som en naturlig följd av att man haft förhör med flera personer och fått fram fakta som stödjer det vi sagt, kommenterar hon.

– Förhöret med mig ställdes in i och med att förundersökningen lades ner, och det är naturligtvis skönt att slippa det, säger hon.

Förundersökningen gällde flera resor till USA under åren 2004-2010. Misstankarna riktades mot flera kommunala tjänstemän och bestickning från chefen för det privata bolaget AB Furuviksparken, efter att det framkommit att Furuviksparken betalat för resorna.

Men i utredningen har det framkommit mycket tydliga uppgifter om att de inblandades avsikter hela tiden varit att kostnaderna för de kommunala tjänstemännens deltagande skulle betalas av bolaget Furuvik Fastigheter AB, som då ägdes till hälften av Gävle kommun, uppger kammaråklagaren

En av resorna har fakturerats riktigt.

Att övriga resor fakturerats på rätt sätt först lång tid senare ger inte anledning att anta att något annat brott som hör under allmänt åtal föreligger, säger kammaråklagaren.

Mer läsning

Annons