Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inget ska vara skämmigt”

/
  • Föreläsaren Jessica Hansson från RFSU tycker att det pratas alldeles för lite om fittan.

En hel timme med fittan i fokus.

Den programpunkten lockade i går en del till en av föreläsningssalarna på högskolan under RFSU:s och RFSL:s evenemang Liv, lust och normer.

Annons

Föreläsaren Jessica Hansson från RFSU i Uppsala konstaterar att det är svårt att prata om sitt könsorgan om man själv inte vet vad man ska kalla det.

– Det är lite av ett problematiskt ord eftersom många uppfattar det som ett skällsord eller inte tillräckligt fint, men vi på RFSU har valt fitta. Vi säger snippa och snopp när vi snackar med barn, men fitta och kuk känns lite mer vuxet, säger hon.

Hon ber åhörarna, som inte alls tycks ha brist på synonymer, komma med förslag på olika namn och får en hel massa till svar, som pulla, mutta, mus och lockbete.

– Många tycker det är svårt att prata om fittan på ett lustfyllt sätt. För oss som jobbar med det här och använder ordet hela tiden är fittan som vilken kroppsdel som helst. Därför känns det konstigt att det används som ett skällsord, som att kalla någon ”jävla arm”.

När orddelen är avklarad övergår föreläsningen till att handla rätt mycket om anatomi och vad som händer i kroppen när man vill ha och har sex.

Jessica Hansson säger att föreläsningen i grunden inte skiljer sig så mycket från dem hon har för högstadie- eller gymnasieelever.

– Jag vill ge ett lustfyllt och normkritiskt perspektiv. Inget ska vara skämmigt. Det finns olika sorters sex och man har rätt att bestämma själv hur man vill definiera sig själv och sitt kön. Vilka ord man använder är en del av det.

Magnus Schilcher, som pluggar till sjuksköterska var en av dem som kommit för att lyssna på föreläsningen.

– Jag tänkte att det kunde vara intressant. Egentligen var det ju inget nytt direkt, men jag lärde mig några nya begrepp som kanske kan vara användbara, som fittfödd, fittbärare och solosex. Jag tyckte det var roligt att lyssna.

Mer läsning

Annons