Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inhyrda patologer trissar upp lönerna

Vid vissa tillfällen har en hyrpatolog kostat landstinget 25 000 kronor dagligen, menar den före detta enhetschefen Kenneth Thollén.
Nu anställer Gävle sjukhus två nya patologer och erbjuder dem 200 000 kronor i bonus om de lovar att vara kvar i minst två år.

Annons

Under hösten har i snitt två patologer vid Gävle sjukhus varit i tjänst, en ordinarie och en hyrläkare. Vid vissa tillfällen har landstinget betalat hyrpatologerna 25 000 kronor per dag, det är mer än vad en genomsnittlig sjuksköterskelön ligger på, berättar Kenneth Thollén för GD.

Helena Björkman, divisionschef för division diagnostik, säger att det under hösten fanns två ordinarie patologer på plats och att man utöver det tog in extra hyrpatologer.

– Eftersom det finns för få utbildade patologer i Sverige har hyrläkarna möjlighet att pressa upp priserna. Men vi värnar om vår lönestruktur och hyrläkarnas löner sticker inte i väg hur långt som helst, säger hon.

Helena Björkman bekräftar inte att landstinget betalar 25 000 kronor varje dag för en hyrpatolog utan menar att summan snarare hamnar på 50 000 kronor i veckan.

Dessutom får inte hyrpatologen 50 000 kronor rakt ned i fickan, pengarna betalas till ett bemanningsföretag som behåller en del av summan.

– Under min tid som chef skrev vi kontrakt på åtminstone 62 000 kronor i veckan för en hyrpatolog, säger Kenneth Thollén.

Under våren har patologenheten haft fyra ordinarie patologer och en till två hyrpatologer varje dag.

Till årsskiftet kommer två nya heltidspatologer att anställas. Landstinget har betalat dem 200 000 kronor vardera eftersom de garanterat att de kommer att vara kvar minst två år framöver.

– Det kallas för sign-on bonussystem och är ingenting vi är ensamma om att använda oss av. Vi måste göra så för att ens få läkare till oss. Det har varit en tuff period på patologenheten men vi ser ljust på framtiden och vill bedriva en bra verksamhet, säger Helena Björkman.

Hon menar att det skulle behövas sex patologer på sjukhuset.

– I augusti kommer vi att modernisera och uppdatera våra laboratorier. Bland annat ska man ha möjlighet att digitalisera proverna vilket gör att läkare på andra sjukhus enklare kan hjälpa till att undersöka prover.

Att det är brist på utbildade patologer är ett nationellt problem. Socialstyrelsen håller nu på att utreda hur man ska få fler att utbilda sig till patologer.

Mer läsning

Annons