Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkontinenta får hjälp i Stockholm

GÄVLE20-25 Gävleborgskvinnor med urininkontinens kommer att få åka till S:t Görans sjukhus i Stockholm för operation. Ingreppen ska utföras av en utbildningsläkare från länssjukhuset i Gävle i samarbete med en erfaren specialist från S:t Göran.

Annons
Insatsen innebär att operationskön i det närmaste försvinner - samtidigt som länssjukhuset får en ny fullärd operatör.
- En utomordentligt kraftfull lösning, säger Henning Thejls, verksamhetschef vid länssjukhusets kvinnoklinik i Gävle och initiativtagare till samarbetet.

Lång väntan
Kön till operation av urininkontinens är i dag mycket besvärande vid länssjukhuset. Väntetiderna ligger på mellan sex och tolv månader. Orsaken är främst brist på specialistläkare vid kvinnokliniken.
- Vi hinner inte med att ge våra ST-läkare den utbildning som krävs för att de ska kunna operera på egen hand, säger Henning Thejls.
Parallellt med denna bristsituation i Gävle finns en överkapacitet vid den privata gynekologkliniken på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Kliniken har redan utfört de operationer den fått beställning på i år från Stockholms läns landsting och är därför beredd att sälja sina tjänster till andra landsting.
Detta är grunden för det samarbete som de två klinikerna i Gävle och Stockholm nu kommit överens om.
20-25 patienter från Gävletrakten kommer under en vecka i november att bussas till Stockholm för operation. Med sig kommer de att ha ST-läkaren Joacim Örn från kvinnokliniken i Gävle. Denne kommer att utföra operationerna under handledning av specialist. Operationerna kommer att ge honom den träning han behöver men inte kan få i Gävle.

Kön försvinner
- Det här är ingen väldigt komplicerad operation. Men man behöver göra den ett 20-tal gånger innan man kan den ordentligt, säger Henning Thejls.
På en vecka kommer kön till operation av urininkontinens i Gävle nu att praktiskt taget elimineras.
Därefter är det meningen att länssjukhuset av egen kraft ska kunna hålla väntetiderna nere.
- Vi kommer att ha en ny fullärd operatör av urininkontinens på kliniken.
Dessutom kommer vi att gå in för en modern operationsteknik som gör det möjligt att operera patienterna i dagkirurgi, säger Henning Thejls.
Det kommer att kosta landstinget i Gävleborg 12 000 kronor per operation att samarbeta med S:t Görans sjukhus. Det är ett självkostnadspris, enligt Henning Thejls.
- Det hade kostat lika mycket att operera patienterna här.
Finansieringen sker via den pott pengar som landstinget fått från staten för att minska operationsköerna.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons