Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte aktuellt för mig att ta över"

Vice C-ledaren Anders W Jonsson från Hedesunda talar nu ut om krisen inom partiet och spekulationerna att Annie Lööf skulle tvingas avgå.

"Jag vet att hon har mycket goda möjligheter att sy ihop säcken", säger han.

Annons

Sedan centern lade fram sitt förslag till nytt idéprogram har det blåst upp till storm inom partiet. Många har reagerat mot kontroversiella förslag som fri invandring, månggifte och slopad skolplikt.

I förrgår avbröt partiledaren Annie Lööf sin Thailandssemester för att möta kritikerstormen. Det spekuleras nu i att hon kommer att tvingas avgå. Anders W Jonsson lyfts fram som en trolig efterträdare. Men enligt honom själv är det inte aktuellt att ta över.

– Jag vet att Annie har mycket goda möjligheter att sy ihop säcken. När jag lyssnar runt är det få som dryftar kritik mot henne.

– Det är en arbetsgrupp som har tagit fram förslaget till idéprogram, varken jag eller Annie har haft inflytande där. Vi gav direktivet att det skulle vara ett spetsigt förslag, men har inte haft inflytande över innehållet, säger Anders W Jonsson.

Skulle du vilja ta över som partiledare?

– Annie är en suverän ledare med ett unikt starkt stöd. När hon valdes till partiledare körde vi en öppen process där 250 av 290 kommuner valde Annie Lööf. Om hon blivit utsedd på det gamla hederliga sättet med stängda rum som inom socialdemokratin hade hon nog haft det betydligt tuffare nu, säger han.

Men om du blev tillfrågad, skulle du då tacka ja?

– Den frågan är hypotetisk. Nästa gång vi väljer partiledare kommer jag att vara över 65 år. Då är det inte aktuellt för mig att ta över, säger Anders W Jonsson som i dag är 51 år gammal.

Mer läsning

Annons