Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte fel stänga för magpatienter

GÄVLEDet är en fullt korrekt åtgärd att stänga akutmottagningen för misstänkta magsjukefall och i stället styra patienterna till infektionskliniken.

Annons
Det anser Ingegerd Hökeberg, biträdande smittskyddsläkare i Gävleborg.
- Det är viktigt att förhindra att man får in magsjuka på sjukhuset, säger hon.

Ändrade rutinerna
GD berättade i går om hur länssjukhuset i Gävle i vintras på grund av magsjuka bland personalen ändrade rutinerna för omhändertagande av akutfall. Patienter med misstänkt magsjuka skulle inte tas in på akutmottagningen utan undersökas i ambulanshallen för att sedan läggas in på infektionskliniken.
För en 74-årig kvinna blev den här rutinändringen ödesdiger. Hon läkarundersöktes i en ambulans, fick preliminärdiagnosen magkatarr och hamnade på infektionskliniken. I själva verket hade hon en stor hjärtinfarkt och avled senare.
Socialstyrelsen, som utrett händelsen, är på flera punkter kritisk mot hanteringen av patienten. Ingegerd Hökeberg menar dock att åtgärden att styra undan misstänkta magsjukepatienter från akuten inte är så drastisk eller extraordinär som det kan verka.
- Patienter med smittsamma sjukdomar ska så långt det är möjligt vårdas där de kan ha eget rum, egen toalett och så vidare. Dessa möjligheter finns på infektionskliniken, säger hon.

Skydd mot smitta
I tider av magsjuka är det viktigt att sjukhuset försöker skydda sig mot smitta, menar Ingegerd Hökeberg. Om en patient med magsjuka tas in via den vanliga akutmottagningen finns stor risk för snabb smittspridning. I värsta fall kan flera avdelningar på sjukhuset komma att slås ut.
- Sedan är det givetvis viktigt att man noggrant undersöker varje enskild patient och inte bara tror att det är magsjuka. Det är väl mer i det avseendet som det brustit i det här fallet, säger Ingegerd Hökeberg.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons