Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte schysst mot hyresgästerna”

Förra veckan gav kommunen besked om hur vinstuttaget ur Gavlegårdarna ska användas.

Men Hyresgästföreningen är fortsatt kritisk och befarar nu att hyresgästerna får stå för notan.

Annons

GD berättade i torsdags hur Gävle kommun tänker använda vinstuttaget på 9,9 miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna. Bland annat ska pengar gå till att förebygga att barnfamiljer vräks samt till den sedan länge utlovade fotbollsplanen i Andersberg.

– Det är bra saker, men det är inte schyst mot hyresgästerna att använda dem som ett extra skattekollektiv. Kommunen borde bekosta det här själv, säger Jens Lundberg, utredare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Enligt lagen ska kommuners vinstuttag ur kommunala bostadsbolag användas ”inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar”.

– Det är tveksamt om en ny fotbollsplan i Andersberg kan räknas dit. Ska hyresgästerna bekosta ombyggnaden av Strömvallen också? undrar Jens Lundberg.

Han befarar att vinstuttaget leder till att Gavlegårdarna ställer högre krav än nödvändigt i de hyresförhandlingar som just har inletts. Men det tillbakavisas av bostadsbolagets vice VD Lars Lennmalm.

– Utdelningen påverkar inte hyresnivån, utan tas från det egna kapitalet som används till investeringar i bostäder. Eftersom vi har 800-900 miljoner kronor i eget kapital så blir påverkan väldigt liten, säger han.

Hyresgästföreningen har överklagat kommunens vinstuttag till domstol.

Mer läsning

Annons