Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiv tid väntar Ulla

/
  • Ulla Andersson har en intensiv period framför sig. Hon ska inte bara sy ihop en alternativ statsbudget, utan även hinna besöka en rad partidistrikt som bett att få träffa henne.

Ulla Andersson kom i går hem till Gävle från sin utlandssemester. Då möttes hon av beskedet att det finns ytterligare en kandidat till partiledarposten.

– Det är bara roligt att vi är många som vill leda Vänsterpartiet, säger hon när GD träffar henne.

Annons

Ulla Andersson möter upp utanför stadshuset i Gävle – till synes utvilad trots att hon och hennes sambo suttit på ett flygplan på väg hem från den grekiska ö-gruppen Santorini mitt i natten. Klockan sju på morgonen började hennes telefon ringa.

– P1 Morgon ville intervjua mig, säger hon.

Det är många som har velat intervjua Ulla Andersson sedan Lars Ohly meddelade att han inte ställer upp för omval till partiledarposten. Det slutliga valet görs på partikongressen i januari.

Varför har du gjort dig okontaktbar?

– Jag har mestadels haft mobilen av. Jag tycker att jag har rätt till lite familjeliv. Det har varit ett högt tempo länge. Jag har inte hunnit ha semester, säger hon.

Som partiets ekonomiskpolitiske talesperson har Ulla Andersson ett nära samarbete med Lars Ohly, som förra veckan sa till GD att han gärna ser henne som sin efterträdare. Totalt är de nu fyra som slåss om posten, sedan vice partiledaren Rosanna Dinamarca, 37, i går meddelade att hon också ställer upp. Övriga är Jonas Sjöstedt och Hans Linde. Men Ulla Andersson ser dem inte som konkurrenter.

– Det är en styrka att många vill leda partiet. Jag har pratat med de andra och vi kommer att fortsätta jobba ihop oavsett vem det blir, säger hon.

Hon vill inte svara på hur hon ser på sina chanser eller vem av de andra som hon har som favorit.

Kan du tänka dig tudelat ledarskap?

– Jag är absolut öppen för det, även om det lätt blir en person som syns och hörs.

Vänsterpartiet fick bara 5,6 procent i senaste valet. Hur ska du vända trenden?

– Vi måste bli bättre på att röra oss ute och se samhällsproblem i människors vardag. Inför valet blev det mycket förhandlingar i slutna rum.

Ulla Andersson säger att hennes arbetslivserfarenhet inom hemtjänst och förskola har betytt mycket för henne och den politik hon vill föra. Även det faktum att hon varit ensamstående mamma har spelat in.

– Jag vill kämpa för kvinnors rättigheter och möjligheter till ett bra vardagsliv. Rätt till heltid, barnomsorg på obekväma arbetstider, lika lön...

Hon är emot vinstintressen inom vård, skola och omsorg, och utesluter inte en skattehöjning.

– Jag tror inte att konkurrens är den enda drivkraften till förbättring. Vi behöver satsa på mer kompetensutveckling, säger hon.

Lars Ohly har bittert fått äta upp att han en gång i tiden kallade sig för kommunist. Ulla Andersson undviker termen.

– Jag vill inte kalla mig för någonting. Jag tror på ett jämlikt samhälle och omfördelning av makt och resurser, säger hon.

Mer läsning

Annons