Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investeringar i skolan ökar Gävles skulder

Gävle kommun blir allt mer skuldsatt. En bidragande orsak är miljon­investeringar i förskolor och skolor. Nu finns dessutom planer på en helt ny högstadieskola i centrum.

Annons

Kommunstyrelsen i Gävle godkände i går kommunens årsredovisning för 2011. Som GD tidigare berättat redovisas där ett plusresultat på 259 miljoner kronor – mycket tack vare försäljning av tomträtter och annan mark. Även de kommunala bolagen gick med 323 miljoner kronor i vinst.

Samtidigt ökade kommunens skuldsättning från 95 400 kronor per invånare 2010 till 100 000 kronor 2011. Förklaringen är lån till investeringar – och då främst inom skolan.

Under 2011 satsade kommunen 121,6 miljoner kronor på nya förskolor och större renoveringar av befintliga skolor. Under 2012 avsätts ytterligare 170 miljoner kronor till skolinvesteringar.

Det kommer bland annat att byggas en ny förskola på Gävle Strand och en helt ny F-3-skola i Strömsbro.

– Samtidigt som vi hela tiden måste hålla ett öga på investeringsbudgeten behöver vi också investera för att kunna växa, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S.

Barn- och ungdomsnämnden vill nu även ha pengar till en helt ny högstadieskola i centrum 2014, med plats för 500 elever. Det skulle i så fall innebära en sammanslagning av flera mindre högstadieskolor, ännu oklart vilka.

– Den ekvationen måste i så fall vägas mot hur mycket pengar vi tjänar på att frigöra andra lokaler, säger kommunalrådet Per Johansson, S.

Kommunledningen ska ta närmare ställning till förslaget i juni, då mål och ekonomiska ramar för de kommande åren presenteras.

Mer läsning

Annons