Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, det var avloppsvatten

/

Det var avloppsvatten som rann rätt ut i Gavleån under torsdagen. Felet är nu lokaliserat och åtgärdat.

– Vi vill tacka herrarna för tipset, säger Richard Faber på Gästrike Vatten.

Annons

GD berättade under torsdagen om Pelle Karlsson och Roger Lundqvist som misstänkte att det rann ut avloppsvatten direkt i Gavleån. De upptäckte hur illaluktande och brunfärgat vatten rann ut ur ett dagvattenrör precis vid deras kompis kajplats längs Södra Skeppsbron.

– Det luktar rena rama skiten, sa Roger Lundqvist i gårdagens tidning.

Och han hade rätt.

Gästrike Vatten kan nu bekräfta att det var avloppsvatten som felaktigt rann ut i Gavleån. Det berodde på två olika fel.

I dagvattenrör ska det rinna ut regnvatten som runnit ned i gatubrunnar, inte spillvatten från toaletter eller köksavlopp. Men i närheten av dagvattenröret hade det blivit stopp i ett avloppsrör. Och tillslut bräddade vattnet över till dagvattenledningen istället.

– Det kan bero på att folk har spolat ned saker i toaletten som inte ska spolas ned eller att det vuxit in rötter i röret som stoppar upp vanligt toapapper. Stoppet kan ha byggts upp under flera veckor eller månader, säger Richard Faber.

Dessutom upptäckte Gästrike Vatten att en givare i en närliggande pumpstation var trasig. Då startar inte pumpen som den ska, vilket också kan leda till att avloppsvattnet bräddar över.

– Annars kommer avloppsvattnet upp ur toaletter eller i golvbrunnar i källare, säger Richard Faber.

Hur länge som felen har funnits vet ingen, det går därför inte att säga hur stora mängder med orenat avloppsvatten som runnit ut i Gavleån den senaste tiden.

– Att det luktade avlopp var nog alldeles rätt. Ett stopp i ett ledningsnät upptäcker vi bara genom sådana här tips. Därför vill vi att medborgare hör av sig till oss, då kan vi åtgärda felet fort, säger Richard Faber.

Och kanske finns det fler fel som ännu inte upptäckts. Som GD berättat tidigare i sommar är vattnet i Gavleån fullt av tarmbakterier. Bara vid tolv av 28 provtillfällen i juni och juli var vattnet tjänligt för bad.

Mer läsning

Annons