Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till skolnedläggningarna

/

Fyra av Gävles högstadieskolor läggs ner och en ny stor skapas på Vallbacksskolan. Kommunstyrelsen ställde sig i går bakom förslaget som ska skapa en ”mer likvärdig” skola där eleverna presterar bättre.

Annons

I december sa en enig barn- och ungdomsnämnd ja till förslaget. I går var det kommunstyrelsens tur. Och det blev bred uppbackning bakom beslutet även den här gången. 12 av 13 politiker sa ja.

Beslutet innebär att en ny stor 7-9-skola skapas i de södra delarna av centrala Gävle. Vallbacksskolan kommer att rymma mellan 500 och 750 elever och väntas slå upp portarna under 2015.

I stället avvecklas högstadiet på Stenebergsskolan, Sörbyskolan, Milboskolan och Nynäs Montessori. Kommunalrådet Carina Blank, S, motiverar varför hon vill se en stor skola i stället för fyra små.

– Om vi vill ha bättre resultat i grundskolorna på lång sikt behöver vi skapa en hållbar organisation, säger hon och menar att det blir svårt att hitta behöriga lärare till fyra olika skolor när krav på lärarlegitimation införs 2015.

Hur ser du på att många elever och föräldrar har protesterat mot förslaget?

– Jag tycker att Barn och Ungdom på ett föredömligt sätt har haft dialog med dem. Alla gillar inte förändringar, men vi måste säkerställa att vi har rätt kompetens i framtiden, säger Carina Blank.

Även kommunalrådskollegan Roger Persson, MP, ställde sig bakom förslaget. Men han medger att det varit mycket diskussion inom partiet kring att skolbarnen får längre resväg.

– Det är den negativa biten, om man till exempel bor i Hille. Men det finns inget optimalt förslag. Att behålla allt som det är nu är inte heller något alternativ, säger han.

Fem av de sex oppositionspolitikerna ställde sig bakom förslaget som även ska upp i kommunfullmäktige den 18 februari innan frågan är helt avgjord.

– De fyra skolor som läggs ner hade jättedåliga resultat hösten 2012. På Stenebergsskolan var bara 44 procent behöriga till gymnasiet. Så det här förslaget är bra, säger Inger KällgrenSawela, oppositionsråd för Moderaterna.

Hon menar att barnen alltid kan välja en annan skola om de inte vill gå på Vallbacksskolan. Moderaten Birgittha Bjerkén lade ner sin röst eftersom hon inte tror på stora skolor.

Mer läsning

Annons