Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tror på vår affär”

/
  • Rikard Hansson, Peter Eriksson och Ulf Isaksson från det Stockholmsbaserade företaget Proma Sverige AB har köpt Fjärran Höjder-badet. Men en viktig detalj saknades: pengarna.

Lågkonjunkturen kan ha satt käppar i hjulet för privatägda Promas övertagande av Fjärran Höjder-badet.

– Vi jobbar mot flera banker och finansinstitut, men det tar längre tid än vi trodde att få ihop finansieringen, säger Rickard Hansson, Promas chef.

Annons

Allt såg ut att vara klart. Politikerna var helt eniga när kommunfullmäktige i november sa ja till att sälja Fjärran Höjder-badet för 89 miljoner kronor. Beslutet föregicks inte ens av någon debatt.

Enligt förslaget till köpekontrakt skulle Proma få tillträde till lokalerna den 1 februari 2013. Nu återstod bara för de kommunala tjänstemännen och Promas ägare att sätta dit sina namnteckningar.

Men som Gefle Dagblad berättat har Proma nu begärt tre månaders uppskov med att genomföra affären.

Enligt Rickard Hansson beror det på att förhandlingar med tilltänkta långivare har dragit ut på tiden.

– Men vi jobbar vidare som vi gjort hela tiden. Den bästa långsiktiga finansieringen är viktig för oss, säger han.

Han tillbakavisar att någon finansiär skulle ha dragit sig ur.

– Alla har varit positiva och är det fortfarande. Jag tror på vår affär. Det är jag själv som har satt tidsgränsen att vi ska ha finansieringen löst den 31 mars, säger han.

Men man fick intrycket av att finansieringen var löst när kommunfullmäktige godkände affären?

– Jo, men samtidigt fanns det ingen affär att gå i land med förrän det fanns ett fullmäktigebeslut.

Var det ett krav från långivarna?

– Ja, det skulle finnas ett fullmäktigebeslut och avtal, säger Rickard Hansson.

Kommunens finanschef Germund Jonsson menar att det är upp till köparen att lösa finansieringen. Han har inte sett någon anledning att tvivla på Proma i det avseendet.

– Vi har haft en lång och positiv dialog med Proma och bedömt affären som trovärdig. Men det finns förstås aldrig några garantier förrän avtalet är påskrivet, säger han.

Samtidigt är läget på den kommersiella fastighetsmarknaden kärvt. Många banker har blivit mer restriktiva med att låna ut pengar till företag som vill köpa lokaler, enligt Jonas Östblom, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

– Tidigare kunde bankerna låna ut 75–80 procent av köpeskillingen, nu är de nere på 60–65 procent. Det har med konjunkturen att göra. Bankerna vill ta så liten risk som möjligt om ett företag skulle gå i konkurs, säger han.

Mer läsning

Annons