Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare polisanmäld

/

Förra onsdagen klockan åtta på morgonen sköts den 50:e björnen i Gävleborgskvoten. Därmed är årets björnjakt över i länet. Men en av de fällda björnarna var en hona med ungar. Jägaren är nu polisanmäld.

Annons

Björnjakten som inleddes den 21 augusti avslutades förra veckan då den sista björnen sköts i Ljusdal. Av årets kvot fälldes fem björnar i Ockelbo och i Sandviken sköts tre.

En av björnarna som sköts var en hona med ungar. Det kunde fastställas när man såg att hon hade mjölk. Det är emot jaktreglerna, men Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet i Gävleborg, förklarar att det i stort sätt är omöjligt att skilja på hona och hane när de lufsar runt i skogen.

Björnhonan sköts i Ockelbo och Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen säger att ärendet är överlämnat till polisen.

– Ungarna visade sig först efter att honan skjutits. Men det är jägarens ansvar att vara så pass säker att han eller hon kan göra en god bedömning av situationen. Nu är det upp till polisen att ta reda på om han handlade rätt eller fel. Men skytten är väldigt ledsen över det som har hänt.

Att jaga björn ses som en av de svåraste jakterna. Djuren rör sig ofta i tätt buskage, träffytan är liten och skadskjuter man björnen kan den mycket väl anfalla.

– Det är många jägare som avstår på grund av att det är så svårt, men många tycker också att det är jättespännande, säger Daniel Hansson.

Av de 50 fällda björnarna räknas även tre skadeskjutna in.

– Varje skadskjutning är ett misslyckande. Man spårade björnarna men blodspåren upphörde till slut, säger Karl-Evert Hellsén,

Före björnjakten tränar jägarna på skjutbana, men Karl-Evert Hellsén säger att det är svårt.

– Helst vill man ha 100 procent träffar, men det räcker med att kulan träffar en kvist för att den ska komma ur sin bana och träffa fel, säger han.

Björnungarna som förlorade sin mamma var förmodligen årsungar berättar Karl-Evert Hellsén som dock tror att de kommer att klara sig.

Med det förlitar han sig på forskare som säger att årsungar vid den här tiden ska kunna klara sig själva. Enligt Karl-Evert Hellsén ligger jakten, delvis, så sent på året just för att ungarna ska klara sig om en mamma råkar skjutas. Något som han får medhåll om från Susanne Linderberg, djurvårdare på Orsa Björnpark.

– Ungarna är ganska livskraftiga mot slutet av augusti, så det finns en stor chans att de klarar sig, säger hon.

Mer läsning

Annons