Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhetsarbetets baksida

/
  • Arkivfoto: NICK BLACKMON Många besök.  Förskolorna i Trödje imponerade på jämställdhetsminister Margareta Winberg. Men föräldrarna till förskolebarnen är inte imponerade,

GÄVLEJämställdhetsarbetet på förskolorna i Trödje väcker intresse i hela landet.Men nu höjs kritiska röster mot uppmärksamheten.Är besökarna viktigare än barnen?

Annons
Det undrar föräldrar till barn på Björntomtens förskola som vänder sig emot att besökarna ska vara med under barnens massagevila.
- Där vill jag att barnen ska få vara i fred, säger en förälder som tycker att det är en onormal situation när ett flertal okända människor sitter och tittar på när barnen vilar.
Förskolan ska väl vara en verksamhet för barnen och inte en utställningslokal, menar föräldrarna i ett brev till områdeschefen Elsie Ragnarsson.
Föräldrarna tycker att det istället går att visa massagevilan på videofilm, ett förslag som de inte fått gehör för. Personalen har däremot sagt att de vill försöka hitta någon lösning.
Och det är många som vill besöka förskolorna.

Imponerad minister
1999 blev jämställdhetsminister Margareta Winberg så imponerad av det hon såg att hon bjöd in USA:s dåvarande presidenthustru Hillary Clinton till Tittmyran.
I slutet av den här veckan, på torsdag, kommer ett tv-team till Björntomten. Jämställdhetsexperten Ingemar Gens som gärna pratar om förskolorna i Trödje ska nämligen delta i ett debattprogram i SVT.
Återigen fler okända människor.
Men för Annika Bergström, förskolechef för både Tittmyrans och Björntomtens förskolor, kommer kritiken som en överraskning.
- Men naturligtvis är det här något som vi måste ta upp i föräldragruppen. Det är inte så att de ska behöva känna att barnen kommer i andra hand, säger hon.
Att säga nej till studiebesök ser Annika Bergström inte som något bra alternativ.
Besöken är till för att förskolepersonal från olika ställen ska kunna lära av varandra och är en del av utvecklingen, menar hon.
I dag har förskolorna försökt att styra upp det så att besöken inte kommer så tätt inpå varandra.
En viss dag i veckan är nu avsatt för besök utifrån för att barnen ska kunna få lugn och ro resten av tiden.
Men informeras föräldrarna om att det kommer besök?
- Jag vet att man haft en diskussion med föräldrarna om barnen får vara med på bild och så. Dessutom så har vi veckobrev där man berättar om större händelser, säger Annika Bergström.
På senare tid tycker hon att uppmärksamheten från massmedierna inte varit lika stor, dessutom har det blivit bättre när båda förskolorna kan ta emot besökare.
Någon gång i månaden får barnen dock vara beredda på att det kommer studiebesök.
Kan du förstå att vissa upplever att barnen blir som några slags utställningsobjekt?
- Jag vet inte. Återigen, det här är något som vi måste ta upp med föräldrarna.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons